Laden..
Kom bij ons werken! Bekijk hier onze vacatures.
De ultieme keuzegids voor een tuin loungeset

De ultieme keuzegids voor een tuin loungeset

Tijdens de soms warme zomers is er niets lekkerder dan onderuitgezakt bijkomen in je tuin. Een loungeset is dan onmisbaar: tuinmeubilair met dikke kussens waarop je heerlijk tot rust kunt komen. Een loungeset garandeert je een sfeervolle tuin, een gezellig balkon of een indrukwekkende patio. In deze keuzegids vertellen we je alles wat je moet weten over het kopen van een loungeset.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De tuin loungeset is niet meer weg te denken uit de hedendaagse tuin. Ze komen in verschillende vormen voor. Varianten met hoge tafels, bijvoorbeeld. Of exemplaren die simpelweg bestaan uit één comfortabele loungebank – en ga zo maar door. Met dit handige overzicht laten we je alle elementen van de aankoop van een loungeset zien. Neem ze zeker in overweging wanneer je van plan bent een loungeset te gaan kopen. Zo voorkom je dat je achteraf kampt met een set die toch niet helemaal past óf op een andere manier niet is wat je ervan had verwacht. Wel zo handig!

Loungeset JakeLoungeset Jake

Welke soorten tuin loungesets zijn er?

Om te beginnen onderscheiden we grofweg twee soorten sets: de standaard loungeset en een lounge dining set. Het eerste tuinmeubel bestaat uit één of andere banken en een lage tafel om bijvoorbeeld koffie op te zetten. Ideaal voor wie voor etenstijd nog even achterover wil leunen met een dampende bak thee.

Een lounge dining set – en de term zegt het eigenlijk al – is bedoeld om aan te lunchen of dineren. De bijbehorende tafels zijn een stuk hoger, waardoor de set meer ruimte in beslag neemt dan een standaardvariant: ideaal om tijdens een warme zomeravond te gebruiken voor een diner met vrienden.

Er zijn ook loungesets met een lage tafel, voor een meer relaxte houding. Welke jij kiest, hangt af van je persoonlijke wensen en voorkeuren, maar ook van de grootte van je tuin of balkon. Wie de ruimte heeft, kan eventueel een dining set overwegen.

Waar moet ik op letten tijdens het kopen van een tuin loungeset?

Je ziet nu al – de aanschaf van een tuinmeubel of loungebank gaat niet over een nacht ijs. De verschillen tussen sets en dining sets zijn slechts één voorbeeld van te maken keuzes. Zo is het ook slim om na te denken over de kleur, de grootte, de standplaats van je tuin en de materiaalsoort. Hieronder vertellen we je er meer over.

1. Materiaal: hout, wicker, aluminium of polyester?

De materiaalsoort is bepalend voor de uitstraling van je tuin, maar ook van invloed op onder meer het onderhoud en hoe duurzaam jouw tuin loungeset is. Zo leveren houten tuin- en balkonmeubels eerder scheurtjes op, terwijl gelakt staal juist weer sneller roest: allemaal elementen om rekening mee te houden.

Houten loungeset

Een houten loungeset is een veelvoorkomend tuinmeubel. Zo’n houten loungeset is gemaakt van een vettige houtsoort die we teak noemen. Het grote voordeel van teak is dat deze bestand is tegen verschillende, Hollandse weersomstandigheden. Teak stoot regen af en voorkomt scheurtjes in het materiaal. Dat geeft de loungebank een robuuste en landelijke uitstraling die haast een garantie is voor een sfeervolle tuin. Bovendien is teak erg sterk en kan het een behoorlijk stootje verdragen. Een ander voordeel van een houten loungeset is dat hout niet heel warm wordt in de zomer, waar aluminium en plastic dat mogelijk wél kunnen worden. Géén pijnlijke, blote benen meer!

Heeft een houten loungeset ook nadelen? Als we iets moeten noemen, is het het onderhoud. Houten meubelen moeten vaker worden gecontroleerd op beschadigingen. Naast scheurtjes kunnen er ook kwetsbare plekken in de was, olie of verf ontstaan. Het is altijd raadzaam dit goed in de gaten te houden. Een ander nadeel is de zwaarte van het tuinmeubel. Het is dus lastiger om zo’n set eventjes te verplaatsen.

Ga je voor een houten set van Intratuin? Dan koop je een set van duurzaam hout. Onze meubelen zijn gecontroleerd door de FSC. Dit kun je onder meer zien aan het FSC-keurmerk op de meubelen zelf.

Wicker loungeset

Als we één set moeten aanwijzen als de populairste valt de keuze waarschijnlijk op een wicker loungeset . Dit is een kunststof die qua uiterlijk lijkt op rotan. En rotan – dat is op het moment erg populair. Vandaar dat veel mensen een wicker loungeset in de tuin of op het balkon hebben staan.

Kunststof, dus. Ondanks dat wicker ook gelijkenissen vertoont met hout. Dat heeft verschillende voordelen. Zo is een wicker loungeset niet moeilijk te onderhouden, is zo’n tuinmeubel doorgaans vochtbestendig en kunnen ze zonder problemen buiten staan. Inderdaad: ook in de herfst en de winter. Wicker is bovendien niet zwaar dus makkelijk verplaatsbaar en de sets worden meestal aangevuld met een duurzaam frame van aluminium of roestvrijstaal. Oh – én wicker is meestal niet al te prijzig. Ook niet onbelangrijk.

Een wicker loungeset heeft dan ook niet al te veel nadelen, behalve dat een tuinset van dit materiaal meestal niet inklapbaar is. Een voorbeeld van een mooie, voordelige tuinset van wicker is de loungeset Iris, bestaande uit een tweezitter en twee loungestoelen met een kwalitatief hoogwaardige draadconstructie.


Wicker loungesets


Aluminium loungeset

Een andere, veelvoorkomende materiaalsoort in tuinsets is aluminium. Sommige soorten, zoals de wicker set, beschikken soms over een frame van aluminium. Aluminium loungesets bestaan echter compleet uit dit product. Het grote voordeel daarvan is dat dit soort tuinmeubels relatief licht zijn. Je zet aluminium loungesets, om welke reden dan ook, dus eenvoudig in de schuur of op een andere plek.

Een aluminium loungeset geldt doorgaans als een exemplaar dat goed is bestand tegen onder meer corrosie. We raden een aluminium loungebank vooral aan wanneer je een moderne en strakke tuin wil. In een landelijke sfeer ben je wellicht beter af met een andere materiaalsoort. Het loont overigens om te zoeken naar een aluminium loungeset met poedercoating. Dit voorkomt dat jouw set snel roest.


Aluminium loungesets


Polyester loungeset

De laatste, veelvoorkomende materiaalsoort voor een set is polyester. Een loungeset van polyester verwijst meestal naar de stof van de bijbehorende kussens en niet zozeer naar de set zelf: die bestaat doorgaans uit andere materialen. Wanneer een set toch is vervaardigd uit de kunststof polyester, gaat deze meestal door het leven als wicker.

Kussens van polyester zijn een aanrader. Ze zitten lekker, vereisen niet al te veel onderhoud en zijn simpel op te bergen. Dat betekent niet dat je ze helemáál niet hoeft te onderhouden. Zorg ervoor dat je polyester om de zoveel tijd beschermd met een middel dat zorgt voor protectie tegen onder meer luchtvervuiling. Alleen dan gaan je producten lang mee. En heb je onverhoopt vlekken gemaakt? Zorg er dan voor dat je deze direct behandeld met een reiniger voor polyester.


Polyester loungesets


2. Kussens

Zoals we hierboven al een beetje lieten doorschemeren, moet je het belang van kussens niet onderschatten. Tenslotte bepalen ook kussens in grote mate de hoeveelheid comfort die de set biedt – en dat niet alleen. Gezien het soms onstuimige Nederlandse weer is het slim om te kiezen voor een materiaalsoort die niet smerig wordt tijdens de eerste de beste bui. Kunststof is wat dat betreft een aanrader. En qua kleur? Donkere kussens geven nét dat extra kleuraccent aan een frisse, groene tuin.

Of je kussens mooi blijven tot de volgende zomer hangt grotendeels af van je eigen gedrag. We raden je daarom altijd aan om kussens goed te bewaren – het liefst in een afgesloten ruimte. Wie zijn of haar tuin loungeset onder een veranda of afdakje plaatst, is namelijk niet gegarandeerd van schone kussens. Het vocht kan dan nog steeds in de kussens trekken – en dat is natuurlijk niet wenselijk. Bekijk daarom eens onze speciale kussenboxen die jouw exemplaren beschermen tegen alle weersomstandigheden.

 

LoungesetLoungeset

3. Het aantal zitplaatsen

Buiten materiaalsoorten is het aantal zitplaatsen, enigszins vanzelfsprekend, van groot belang wanneer je de aanschaf van een tuin- of balkonmeubels of loungebank overweegt. Allereerst is het daarbij slim om na te gaan hoeveel mensen er van de set gebruik gaan maken. Denk daarbij niet alleen aan je eigen huishouden, maar ook aan eventueel bezoek van familie of vrienden. Een set bestaat meestal uit een hoekbank met verschillende, losse stoeltjes. Wie meer zitters verwacht, doet er goed aan dit uit te breiden met een aantal extra loungestoelen die goed bij het geheel passen.

Krijg je veel bezoek, maar heb je simpelweg niet veel ruimte? Dan is een vierzitter als de loungeset Kik, bestaande uit een loungebank, twee stoelen en twee koffietafeltjes, waarschijnlijk voldoende qua ruimte. Verwacht je wél meer gasten te verwelkomen? Kijk dan voor een zeszitter: een grote tuin loungeset met 6 zitplekken. Ook heerlijk als je graag ligt op je loungeset!

4. Comfort

Je kunt een tuinset op je gemak thuis online bestellen, maar ook eerst in de winkel bekijken. We snappen dat het oog ook wat wil, maar onderschat vooral het comfort niet: de set moet ook lekker zitten. De hoogte van de banken of stoelen, het wel of niet aanwezig zijn van armleuningen, de dikte van de bijbehorende kussens: het zijn allemaal elementen die bepalen of de set in kwestie aansluit op jouw voorkeuren. Kom daarom langs een van onze winkels en neem plaats op de aanwezige banken.

 

LoungesetLoungeset

5. Stijl

Een laatste, niet te onderschatten aandachtspuntje tijdens de aanschaf van een tuinset is de stijl van de desbetreffende meubelen. We hebben het al eerder voorbij laten komen, maar je mogelijke aankoop moet natuurlijk wel aansluiten bij de rest van je tuininrichting. Een tuinset van hout of wicker staat doorgaans beter in een landelijke sfeer. Heb je een tuin die ook echt een tuin is – dus zonder strakke verdeling? Dan adviseren we sneller een exemplaar van deze materiaalsoorten. Is jouw tuin echter spic en span ingericht, waarbij niets aan het toeval wordt overgelaten? Dan misstaat een houten versie volledig en is een set van aluminium, aangevuld met mooie, donkere kussens, echt iets voor jou.

Je ziet – zoveel mensen, zoveel wensen. Uiteindelijk weet alleen jij wat bij je tuin past. Kijk in onze webshop voor meer inspiratie of kom naar een van onze winkels.

Checklist voor een tuin loungeset

Denk je te weten wat voor tuin loungeset je in huis wilt halen? Loop dan nog even deze checklist af om ervoor te zorgen dat je straks helemaal klaar bent voor de zomer!

Stap 1 Bepaal, afhankelijk van de beschikbare ruimte en je doelen, of je een standaard loungeset of een lounge dining set wilt.

Stap 2 Ga na hoeveel zitplaatsen je nodig hebt.

Stap 3 Kies een materiaalsoort die bij je tuin past: hout, wicker, aluminium of polyester.

Stap 4 Haal passende kussens en andere, aanvullende benodigdheden (zoals een kussenbox) in huis.

Loungeset kopen

De tuinsets van Intratuin zijn eenvoudig online te bestellen via onze webshop. Je bent natuurlijk ook altijd welkom om langs onze winkels te komen voor meer advies – en natuurlijk om de bank te checken op comfort.

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE
Back to top