Laden..
Kunstgras leggen, hoe doe je dat?

Kunstgras leggen, hoe doe je dat?

Je vindt in veel Nederlandse tuinen kunstgras grasmatten. Het is een ideale manier om je tuin tóch te voorzien van een mooi grasveld zonder dat je er veel werk aan hebt. Tegenwoordig is de kwaliteit van kunstgras erg goed en is het soms moeilijk van echt te onderscheiden. Het leggen ervan is echter wel een precisie werkje, maar eenvoudig te doen indien je onze stappen volgt.

  • Delen: Deel dit artikel:
3 minuten leestijd

Kunstgras kopen

Wil je kunstgras bestellen? Neem dan altijd eerst contact op met de Intratuin winkel bij jou in de buurt. Je kunt niet bij alle winkels kunstgras kopen en het aanbod kan verschillen. Kunstgras is te koop op en rol of als handige kunstgras tegels.

Bereid het kunstgras kopen goed voor:

  1. Meet het oppervlak van het aan te leggen gazon op. De breedte van een rol kunstgras is altijd 2 of 4 meter en de lengte is maximaal 25 meter. Pas waar mogelijk je ontwerp aan om “snijverlies” te voorkomen.  Let wel op dat rollen van 2 meter en 4 meter breed niet verschillen van kleur.
  2. Maak een legplan zodat je kunt berekenen hoeveel strekkende meter kunstgras, hoeveel strekkende meter kunstgrastape en hoeveel zakken á 25 kg instrooizand je nodig hebt.
  3. Is het kunstgras niet op voorraad in de winkel? Dan bestellen we het voor je, en dan kun je het na 3 tot 4 werkdagen bij je eigen Intratuin afhalen. Vanaf 20 m2 is het mogelijk om je kunstgras door een gespecialiseerd bedrijf te laten leggen. Je bestelt je kunstgras bij Intratuin en daarna wordt het door een professioneel bedrijf gelegd. Vraag ernaar in je eigen Intratuin.

Zelf kunstgras leggen: stappenplan

1. De ondergrond

Zorg voor een stevige, goed gedraineerde en egale ondergrond. Graaf de grond af tot 10 cm onder het maaiveld. Leg er goedverdeeld gemalen puin of brekerzand in en tril het aan, het liefst met een trilplaat. Indien je verwacht dat de ondergrond onvoldoende het water kan afvoeren, kun je een hellingshoek van 0,75% aanhouden vanuit het midden, zodat het kunstgras vanuit alle zijden goed gedraineerd zal zijn. Leg het stabilisatiedoek over het oppervlak uit. Dit zorgt ervoor dat de ondergrond in takt blijft bij het uitrollen van het kunstgras

2. Kijkrichting

Voordat je het kunstgras gaat uitrollen, is het belangrijk om kijkrichting in acht te nemen. Kunstgras is namelijk voorzien van een vleug. Het mooiste effect krijg je wanneer je vanaf je terras of uit je raam in de vleug kijkt. Houdt hier rekening mee wanneer je alle banen naast elkaar legt.

3. Uitrollen

Rol nu het kunstgras uit over de langste zijden, zo voorkom je dat er onnodig veel naden ontstaan. Laat het kunstgras iets over de rand heenlopen, zodat je het eenvoudig op maat kunt snijden. Laat tussen de verschillende delen een kier open van 2 tot 4 mm. Op deze manier kan het gras altijd nog een beetje werken.

4. Verbinden van de delen

Voor het verbinden van de delen gras gebruiken we lijmband. Sla hiervoor het kunstgras terug om het band eronder te plaatsen. Zorg dat het tapijt aan de onderkant schoon is zodat het goed plakt en het kunstgras niet meer kan loslaten. Druk alle naden goed aan als het kunstgras eenmaal ligt. Snijd het gras bij daar waar nog niet netjes bij de randen is.

5. Zand

Indien het type kunstgras het voorschrijft, zul je de mat nu moeten voorzien van instrooizand ofwel kwartszand. Dit zorgt ervoor dat de vezels automatisch weer opveren. Gebruik ongeveer 6-7 kg per m2 voor een optimaal resultaat en veeg het tegen de vleug in met een middelharde bezem. Je kunt hierna het kunstgras gazon in gebruik gaan nemen.

Onderhoud van kunstgras

Het voordeel van kunstgras is dat het weinig onderhoud nodig heeft. Voor jarenlang plezier raden we wel aan al het organisch materiaal zoals bladeren en onkruid direct te verwijderen van de mat. Gaan de vezels van je kunstgras plat liggen doordat er veel over gelopen wordt? Borstel ze dan op met een nylon bezem.

Wil je meer informatie over het opmeten van je tuin of twijfel je? Vraag gerust een van onze medewerkers om een duidelijke uitleg. Intratuin wil er voor zorgen dat je optimaal kunt genieten van je kunstgras!

Liever zelf een natuurlijk gazon maken? Lees de blog: gras zaaien met graszaad.

Steef Maarsen

Tuinontwerper en hovenier

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top