Laden..
Krabpaal kiezen

Krabpaal kiezen: soorten krabpalen en waar je op moet letten

Een kat in huis brengt gezelligheid, levendigheid en veel geknuffel met zich mee. Maar als je overweegt een kat in huis te nemen, weet dan dat een kat de boel ook behoorlijk op z’n kop kan zetten. Een kat is namelijk dol op spelen en krabben! Je kunt je voorstellen hoe jouw beklede trap, bank of tafel er na verloop van tijd uitziet… Wil je dit voorkomen, dan biedt een krabpaal een mooie uitkomst. Er zijn een heleboel soorten katten krabpalen, maar welke moet je nou kiezen? Zit er een verschil tussen een krabpaal voor grote katten en kittens? Hoe hoog moet de ideale krabpaal zijn? Wij vertellen je hier graag meer over.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Waarom een krabpaal?

Van een kat of poes in huis krijg je veel terug en daarom wil jij natuurlijk ook een fijn thuis bieden aan je kat. Naast de juiste voedingkattenbak en rustplek, maak je een kat niet alleen dolblij met een krabpaal, maar is deze ook essentieel voor een goede gezondheid van het dier. Waarom?

  • Je kat werkt aan zijn lichaam. Wist je dat een krabpaal ideaal is voor een kat om pezen en spieren te strekken? Hiermee blijft een kat soepel, wat hij van nature nodig heeft om te jagen. Katten strekken zich helemaal uit bij het krabben, zodat de rug geheel gestrekt wordt.
  • Je kat onderhoudt zijn nagels. Als een kat iets fijn vindt, dan zijn het wel scherpe nagels. Nagels waarmee de kat grip heeft en goed kan klimmen. Het is niet de krabpaal die de nagels scherper maakt, maar het krabben zorgt ervoor dat er scherpe nagels onder de oude laag tevoorschijn komen.
  • Je kat ontspant zich. Katten lijken soms net mensen. Waar een mens met beweging een hoop stress kan loslaten, gebruikt een kat de krabpaal om stress te verminderen. Zie het als een uitlaatklep!
  • Je kat kan zijn eigen plekje claimen. Middels een krabpaal kan de kat zijn territorium afbakenen. Door het krabben komen er geurstoffen en zweet onder de voetzolen vrij. Deze verspreiden zich waar de kat aan het krabben is en hiermee laat de kat zien dat dit zijn plekje is.
Gele krabpaalGele krabpaal

Waar moet ik op letten bij het kopen van een krabpaal?

Overweeg jij om een krabpaal te kopen? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten én een aantal dingen waar je een keuze in moet maken. Wij leggen de verschillen tussen de krabpalen graag aan je uit!

Krabplank aan de muurKrabplank aan de muur
1

Aantal krabpalen

Je denkt nu misschien: “Aantal? Moet ik er meer dan 1 dan?” Nee, dat hoeft in principe niet, maar het is voor een kat wel fijn om meerdere soorten plekken te hebben om te krabben. Met 1 grote krabpaal geef je je kat voldoende ruimte om te krabben, maar 1 klein krabplankje is wel wat weinig. Vooral als je meerdere katten hebt! Komt je kat ook buiten? Dan leent het wat minder nauw, want een kat vindt buiten ook voldoende plekken om zijn nagels in te zetten.

Kat in krabpaalKat in krabpaal
2

Lage of hoge krabpaal

De hoogte van krabpalen varieert van nog geen halve meter tot meer dan 2 meter. Een lage paal is vaak wat compacter met slechts één paal om te krabben, bij de hogere en grotere palen zijn er meerdere palen om te krabben én is er meestal sprake van meerdere mogelijkheden om te spelen en te slapen.

Ben jij op zoek naar een kitten krabpaal? Dan kun je overwegen een speciale kleine paal voor kittens aan te schaffen. Deze is lekker compact en prima om mee te beginnen. Het enige waar je op moet letten is dat de kat zich geheel moet kunnen uitstrekken bij het krabben. Houd er ook rekening mee dat je kitten groter wordt en je de paal dus later weer zal moeten vervangen.

Een hoge krabpaal is eigenlijk altijd goed. Katten zitten graag hoog, omdat dit veiligheid en rust biedt. Zeker als je een kat hebt die niet houdt van aanrakingen of als je een druk huishouden hebt, zal je het beestje vaker hoog zien zitten. Hoe hoger de kat zit, hoe beter hij alles kan overzien en dit biedt een gevoel van veiligheid. Daarnaast is het ietsje warmer daarboven en laat katten daar nu net van houden.

3

Een stevige paal voor een grote kat

Een krabpaal biedt een plek welke katten en kittens gebruiken als uitlaatklep. Ze gaan eraan krabben, springen erop en spelen ermee en daarom is het van uiterst belang dat de krabpaal stevig genoeg is om jouw kat te kunnen dragen. Ben jij dol op grote katten? Op rassen als de Noorse boskat of de Maine Coon? Je raadt het al: haal dan een stevige krabpaal in huis. Eentje die de ruim 8 kilo van jouw grote kat aan kan. Als je zo’n zware Maine Coon krabpaal neemt, die ook de hoogte in gaat, bevestig deze dan eventueel aan de muur. Daarmee bied je de paal extra stevigheid en weet je zeker dat jouw kat veilig in de paal kan klimmen en klauteren. Maar voor de meeste krabpalen is dit niet nodig, deze bevatten bij de basis al meerdere krabpalen wat voor extra stabiliteit zorgt.

3

Krabpaal functionaliteiten

Als je de krabpaal daadwerkelijk uit gaat kiezen is het tijd om te kijken wat je er nou eigenlijk op en aan wil. Dit is namelijk van invloed op het plezier dat jouw kat van de paal zal beleven. Veel mensen laten hun oog vallen op het design dat bij hun inrichting past. Echter maak je een kat veel blijer met de juiste functionaliteit. Denk aan krabpaal onderdelen die zorgen voor een fijne rustplaats, mogelijkheden om te klimmen én speeltjes. Wij lichten ze even voor je toe.

Kattenmandje

Veel krabpalen hebben (bovenop) een mandje, waar je kat heerlijk kan uitrusten of de kat uit boom kan kijken.

Kattenhangmat

Een kattenhangmat is, wat de naam al zegt, een hangend mat waarin je kat kan liggen. Het matje vormt zich als een nestje om het beestje heen.

Kattenhuisje

Wist je dat katten ook graag een verborgen plekje opzoeken? Een holletje als schuilplaats is een aanrader! Even wat rust…

Krabpaal met kattenhuisjeKrabpaal met kattenhuisje

Speeltjes

Balletjes of muisjes aan een touw zijn het ultieme speelgoed voor elke kat. Met name kittens zijn er dol op en deze kunnen beter aan de krabpaal hangen dan los door de kamer gaan! Spelen is goed voor elke kat en hangend aan de krabpaal zal het speeltje makkelijk blijven bewegen en blijft de kat er achteraan gaan.

We hebben je nu verteld wat een katten krabpaal allemaal kán bevatten, maar wat heb je nu echt nodig? Wij kunnen dat antwoord niet geven, dat ligt namelijk aan het karakter van je kat. Elke kat is anders en dat maakt ze juist zo leuk! Het enige advies dat wij kunnen geven is: koop een krabpaal met alles erop en eraan en kijk wat je kat leuk vindt en wat veel wordt gebruikt. Blijft de kattenmand en de hangmat leeg? Dan kun je daar, bij de aanschaf van een volgende krabpaal, rekening mee houden en volstaan met een kattenhuisje naast een eenvoudige paal. Of wellicht kun je van iemand een complete krabpaal lenen om uit te proberen?

Soorten krabpalen

Zoals je misschien al hebt gemerkt, koop je niet 1-2-3 een krabpaal. Als we kijken naar de verschillende soorten krabpalen, staan je nog meer keuzes te wachten. Ga jij voor een krabpaal op de grond, liever aan de muur of kies jij voor een paal tot aan het plafond?

Staande krabpaal

Een krabpaal voor op de grond is de meest populaire variant van krabpalen. De reden? Je kunt de krabpaal vrij eenvoudig verplaatsen en overal neerzetten waar je maar wilt. Een kleine kanttekening: zomaar verplaatsen is geen goed idee. Doe dit stapsgewijs, anders gaat je kat er wellicht niet meer aan krabben. Katten zijn gewoontedieren. We raden je aan de krabpaal vrij van de muur te plaatsen en zeker niet weggestopt in een hoekje, plaats hem liever in de looproute van de kat.Krabton

Krabtonnen vallen eigenlijk onder de staande krabpalen. Het grote voordeel van een krabton is dat het kraboppervlak zo groot is, dat de ton erg lang meegaat. Daarnaast biedt de ton een fijne beschutte plek om in te kruipen.Muur krabpaal

De reden dat mensen kiezen voor een muurpaal: het is ruimtebesparend. Tevens kan het er ook nog eens tof uitzien en je kunt hem zo groot maken als je wil, door met meerdere soorten muurpalen een complete speel- en krabwand te creëren voor je kat.Krabplank

Ook een krabplank voor aan de muur is ideaal, want deze neemt geen ruimte in en kun je op de juiste hoogte voor jouw kat hangen. Een aanrader voor een extra krabplek, vooral als je rekening moet houden met meerdere katten. Je hebt krabplanken ook in handige hoekmodellen.Krabkarton

Een krabkarton leg je los in de kamer en is wat het woord zegt: een stuk golfkarton waar je kat naar hartenlust aan kan krabben. Krabkartons zijn een duurzame keuze, omdat ze geheel zijn gemaakt van karton en dus ook geheel recyclebaar. Vaak heeft het karton een golvende vorm, wat ook fijn is voor de kat om op te liggen. En ze zijn aan 2 kanten te gebruiken. Er is 1 nadeel: na een krabbeurt liggen er hier en daar wel wat snippertjes karton, maar dat hebben we er toch wel voor over?Wat is de beste plaats voor een krabpaal?

Een kat kan best kieskeurig en een tikkeltje eigenwijs zijn. Hoewel je misschien denkt dat jij de plek van de krabpaal in de woonkamer mag bepalen, kan een kat best dwars zijn als dat niet naar zijn zin is. Wil jij een krabpaal netjes in de hoek van de kamer kwijt? Dat kun je vergeten! De hoek van de kamer is meestal niet de favoriete plek van jouw kat, dus grote kans dat hij deze hoek overslaat en daarmee ook de krabpaal.

Het is slimmer op de krabpaal, in het zicht, in de looproute van jouw kat te plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld in de route van de keuken naar de woonkamer zijn. Als je kat graag krabt aan de krabpaal, kun je deze wel stukje bij beetje naar de hoek verplaatsen.

Kat in krabpaalKat in krabpaal

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kat de krabpaal gebruikt?

Een krabpaal koop je met een doel: om ervoor te zorgen dat je kat van de meubels afblijft en zich lekker gaat uitleven op de paal. Maar hoe zorg je dat jouw kat de krabpaal ook echt gebruikt?

  • Kittens moet je nog opvoeden, dus kijk er niet van op dat je kitten in eerste instantie overal aan krabt. Zie je de kat aan de bank krabben, pak hem dan op en zet hem bij de krabpaal. Hij zal het snel genoeg door hebben, maar in de speelse doldwaze minuten zal je kitten overal aan hangen: dit wordt vanzelf minder als hij groter wordt.
  • Hoe meer jouw krabpaal te bieden heeft, hoe groter de kans dat je kat erdoor aangetrokken wordt en er steeds meer gebruik van maakt.
  • Negeert je kat de paal? Probeer eens een andere plek, op een looproute van je kat. Of nog beter: vlakbij de slaapplaats van de kat. Katten houden van krabben zodra ze wakker worden.
  • Mocht je kat echt niet te verleiden zijn voor de krabpaal? Probeer als laatste redmiddel kattenkruid (catnip). Als ze de heerlijke geur ontdekken en vaker ruiken dat dit van de paal komt, is de kans groter dat ze voortaan wel de krabpaal opzoeken. Hier is ook een spray van, wel zo handig voor een krabpaal.

Krabpaal kopen bij Intratuin

Hopelijk ben je een stuk wijzer geworden en een stapje dichterbij de aankoop van de beste krabpaal. Bedenk goed wat voor jouw kat belangrijk is en ga niet alleen op het design af, maar kijk eerst goed naar de functionaliteiten van de krabpaal. Bekijk de diverse krabpalen in onze webshop en kom ook gerust langs bij jouw Intratuin. Onze medewerkers helpen je graag op weg!

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top