Laden..
Konijn afkoelen

Konijn afkoelen? Zo hou je konijnen koel bij warm weer

Houd jij in de zomer graag je hoofd koel? Je konijn ook! Daarom is het belangrijk om ook in deze warme tijd goed voor je konijn te zorgen. Met ons hitteplan kun je jouw konijn een extra handje helpen om koel en gezond te blijven. Zo komen jullie samen deze mooie en hete zomer door.

  • Delen: Deel dit artikel:
4 minuten leestijd

Voeding en water bij hitte

Wij houden bij warm weer van een lekker glas ijskoud water. Maar let op! Bij een konijn werkt dit juist niet. Als je een konijn op deze manier helpt met afkoelen, trekken de bloedvaten samen. Hierdoor kunnen ze de warmte juist niet goed kwijt en moeten ze juist harder werken om de goede lichaamstemperatuur te bereiken. Dit kost veel energie. Geef ze daarom geen koud, maar lauw water en gebruik naast een flesje, een waterbakje met water. Zo kunnen ze makkelijker drinken en kost het ze minder energie!


Ook is het fijn om je konijn eens extra te verwennen met verkoelende groente. Door het eten van deze groenten, krijgt je konijn ook meteen meer vocht binnen. Let er wel op dat je ze niet veel meer geeft dan ze gewend zijn en ook geen bevroren groente geeft. Daar kunnen ze diarree van krijgen en dat trekt weer vliegen aan. Bladgroenten (zoals spinazie, sla en rucola) en komkommer, werken het meest verkoelend. Ze bevatten namelijk veel water.

Konijn met wortelsKonijn met wortels

Wist je dat?
Konijnen voeren warmte af met hun oren en zullen bij warmte meer gestrekt liggen en iets sneller ademen. Dit is niet erg en heeft gewoon te maken met het warme weer.


Een goede hygiëne

Bij warm weer is het verstandig de konijnen kooi vaker schoon te maken. Hierbij is het belangrijk vooral goed naar de toiletbak te kijken. Een vieze toiletbak trekt namelijk eerder vliegen aan en gaat bovendien sneller broeien bij warm weer. Bij hoge temperaturen is het soms beter om zelfs tweemaal per dag de toiletbak schoon te maken. Belangrijk is daarbij dat je de sterke urinegeur van je konijn uit de bak verwijdert. Hiervoor kun je het beste speciale kooispray gebruiken.

Verder is het belangrijk om je konijn dagelijks (het liefst meerdere keren) te controleren op plakpoep (onder de staart) en op wondjes. Het is namelijk niet alleen minder fris, maar ook een goede bron voor vliegen! De meest gevaarlijke vliegen zijn de blauwgroene vleesvliegen. Zij leggen hun eitjes op de konijnen en zorgen zo voor maden. Als deze maden uitkomen, eten ze via de huid van het konijn naar binnen en komen ze zo in het lichaam terecht. Eenmaal in het lichaam aangekomen, kunnen ze zorgen voor een bloedvergiftiging of een infectie. Dit is zeer pijnlijk en kan zelfs dodelijk zijn! Het is dus belangrijk je konijn goed te controleren en bij maden zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. Zo geef je het konijn de meeste kans op herstel. De eitjes zijn meestal te vinden in en rond de anus, tussen de achterpoten of in een wondje.


Myiasis (madenziekte) kan zorgen voor bloedvergiftiging, infecties en zelfs tot de dood van je konijn leiden. Zorg daarom voor een goede spray om zo besmetting te voorkomen.


Tips om je konijn af te koelen

1

Gebruik coolpads

Coolpads, ook wel icepods genoemd, zijn verkoelde elementen die speciaal ontwikkeld zijn voor de verkoeling van konijnen. Voor gebruik leg je de elementen ongeveer 3 tot 4 uur in de vriezer, zodat ze goed zijn bevroren.

Konijnen hebben een dikke beschermende vacht, dus je hoeft niet bang te zijn dat de huid van een konijn vast vriest aan de coolpad. Sommige konijnen vinden het lekkerder als je er een handdoek omheen doet, dus kijk zelf wat jouw konijn het fijnst vindt.

Zorg dat je minimaal twee coolpads koopt, zodat jouw konijn er één kan gebruiken, terwijl de andere in de vriezer ligt. Zo kun je makkelijker doorrouteren en heeft je konijn altijd een lekker koud plekje in zijn kooi.


Geef je konijnen zelf de keuze of ze hun coolpad gebruiken. Geef ze de tijd; verwacht niet dat ze er gelijk op gaan liggen. Soms
merk je dat ze er pas op of in de buurt gaan liggen als de eerste kou er vanaf is, dus geef het een kans. Je konijn moet de coolpad zelf fijn vinden. Forceer het dus niet door je konijn er bovenop te zetten, want dit geeft juist veel stress.


2

Zorg voor een koele plek

Stro isoleert en voelt warm aan. Het is daarom aan te raden om een groot gedeelte in de zomer weg te halen en het verblijf te voorzien van koele tegels of eventueel kartonsnippers.


Zorg ook voor voldoende schaduw. Houd hierbij rekening met het draaien van de zon en het hok dat later op de dag in de schaduw komt te staan. Als de temperatuur boven de 20 graden reikt, heeft je konijn de hele dag schaduw nodig. Heeft je tuin zelf niet voldoende schaduw, dan is een parasol of schaduwdoek boven het hok een aanrader.

Is het buiten warmer dan 27 graden? Verhuis dan je konijn naar een koele schuur of garage en zorg zo voor een lekker koele omgeving. Heb je geen schuur of garage of staan daar vervoersmiddelen in die voor uitlaatgassen zorgen, maar is je huis wel lekker koel? Haal dan je konijn lekker naar binnen. Dat is nog gezellig ook!

 

ParasolParasol

Parasols en schaduwdoeken


3

Vermijd de zon

Heb je een wit konijn of een konijn met weinig haren op hun oren? Haal ze dan uit de zon om te voorkomen dat ze verbranden. Want ook konijnen kunnen niet goed tegen die hete, felle zonnestralen. Net als jij!

Konijn in renKonijn in ren
4

Voorkom vliegen

Voor het reinigen en verwijderen van de urinegeur van je toiletbak kun je het beste een kooispray gebruiken. Gebruik hem bij warm weer meerdere keren op een dag om zo vliegen te voorkomen.

5

Gebruik anti-myasis

Myasis is een ernstige madeziekte, die veel gevolgen kan hebben voor de gezondheid van je konijn. Gelukkig zijn er veel middelen op de markt te vinden om deze nare ziekte te voorkomen.

Leeft jouw konijn buiten en zijn er veel vliegen? Dan is het belangrijk om anti-myasis te gebruiken. Lees voor het gebruik goed de bijsluiter door en volg de instructies nauwkeurig op.

6

Een korte vacht

Heb je een konijn met lange haren? Zorg dat je dit mooie vachtje in de zomer goed kort houdt. Dit is hygiënischer en koeler voor het konijn. Knip liever niet zelf, maar ga naar een konijnentrimmer bij jou in de buurt.

7

Vervoer je konijn zo min mogelijk

Van verhuizen krijgt een konijn stress en stress is zeker tijdens de warme dagen niet goed. Vervoer je konijn daarom zo min mogelijk en zorg voor een rustige en stressloze omgeving.

Heb je een afspraak bij de dierenarts en moet je konijn daar mee naartoe? Vraag dan of je dit een paar dagen kunt verplaatsen en overleg met je dierenarts over een geschikte en koele dag om op de afspraak te komen.

Konijn in speeltunnelKonijn in speeltunnel

Henk Bosch

Konijnentrimmer en Gedragstherapeut

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top