Laden..
Kleine border op 1 m² aanleggen

Kleine border op 1 m² aanleggen

De biodiversiteit van je tuin verhogen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Zelfs met een M² kom je al een heel eind. Maar hoe tover je zo’n border nou om tot een M² bloementuin, insectentuin of pluktuin. In deze blog leggen we je uit hoe je dit precies doet en welke planten er bij welke border passen.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Stappenplan voor de aanleg van een border

Om je te helpen bij het creëren van een mooie border, hebben we een stappenplan opgesteld. Volg de stappen zo nauwkeurig mogelijk voor het mooiste resultaat.

Stap 1: zonuren

Voordat je planten kiest, is het belangrijk om te weten of het gaat om een plek in de zon, halfschaduw of schaduw. Meer dan 6 uur zon per dag, kies dan voor planten die in de volle zon kunnen. Ongeveer 4 uur zon betekend half schaduw en bij minder dan 2 uur zon kies je voor schaduwplanten.

ZomerbloeiersZomerbloeiers

Stap 2: de grootte

Een M² tuin hoeft niet precies 1 x 1 meter te zijn, het kan ook een andere afmeting hebben, kleiner of groter. Denk ook aan grote potten als je geen tuin hebt. Let op hoe groot de plant uiteindelijk wordt en varieer in hoogtes, blad- en bloemvormen. Globaal zijn er 3 type planten. Eenjarige, deze sterven af na 1 seizoen Vaste planten, komen elk jaar terug en bomen en heesters, deze nemen meer ruimte in en geven structuur en ‘body’ aan de tuin of border. Houd ongeveer 9 planten per M² aan, de plantjes lijken klein maar ontwikkelen zich snel en een borderplan maak je voor meerdere jaren.

Stap 3: indelen

Tijd om de juiste plek te kiezen! Zet hiervoor planten eerst met potje en al op de voorbestemde plek zodat je weet waar wat komt. Komt je border tegen een afscheiding, zet dan de hoge planten achterin en werk trapsgewijs naar voren. Kan je om je border heen lopen, dan zet je de hoogste planten in het midden. Zet de structuurplanten, bijvoorbeeld grassen, op de juiste plaats. Niet te netjes op een rijtje, daar wordt de border stijf van. Plaats eyecatchers met prachtige bloemen op een prominente plaats in de border. Zet ze niet alleen maar vooraan, ergens achterin plaatsen zorgt voor een speels effect van de border. Plaats eventueel stapstenen. Handig om alle planten in de border zonder schade te bereiken en het is tegelijk goed voor het bodemleven. Tot slot vul je de border op met vulplanten. Vulplanten zijn letterlijk vulling voor de border en hierdoor komen de eyecatchers beter naar voren.

BloementuinBloementuin

Stap 4: planten

Ben je tevreden over de inrichting? Zet dan pas alle planten in de grond op de plek waar je ze hebt uitgezet. Graaf een gat en verbeter eventueel de uitgegraven grond met compost of een bodem verbeterend middel. Dompel de plantjes met potje en al in een emmer water zodat de kluit zich kan volzuigen. Haal dan de plasticcontainer van de plant en zet ze op dezelfde hoogte als ze in pot stonden in de grond. Druk aan en geef nogmaals water.

Tip! Houd de border in de gaten bij zonnige dagen en bij harde wind. Net aangelegde borders verdrogen snel en staan nog niet zo stabiel.

Bloementuin van 1 m²

Een tuin vol vrolijke en kleurrijke bloemen met verschillende bladstructuren is natuurlijk een lust voor het oog. Heb je één of meerdere M² over? Maak hier dan een prachtige bloementuin van.

Bloementuin borderplanBloementuin borderplan

De planten

H = Hoge plant
M = Middelhoge plant
L = Lage plant
B = Bodembedekkend

Tuinplanten voor de bloementuin

Insectentuin van 1 m²

Bijen, vlinders en andere insecten hebben het moeilijk, terwijl deze insecten juist zo belangrijk zijn. Zo helpen met het bestuiven van veel van onze voedselgewassen. Kies daarom voor veel bloeiende planten in verschillende hoogtes, vormen en kleuren. Niet alle planten zijn bijenlokkend, maar ze geven de tuin wel de body en afwisseling die het nodig heeft.

Insectentuin borderplanInsectentuin borderplan

De planten

H = Hoge plant
M = Middelhoge plant
L = Lage plant
B = Bodembedekkend

Meer ruimte?

Als je meer ruimte hebt, passen deze planten ook mooi in deze bloementuin:

Tuinplanten voor de insectentuin

Pluktuin van 1 m²

Hoe leuk is het om een vaas te vullen met bloemen uit je eigen pluktuin? Pluk je niets, dan is je border een leven veldboeket! De bloemen hebben lange stelen, zodat ze op de vaas kunnen. Maar denk niet alleen aan bloemen.

Tip! Grassen en bladeren zorgen voor mooie volle boeketten.

PluktuinPluktuin
Pluktuin borderplanPluktuin borderplan

De planten

H = Hoge plant
M = Middelhoge plant
L = Lage plant
B = Bodembedekkend

Meer ruimte?

Als je meer ruimte hebt, passen deze planten ook mooi in deze pluktuin:

Tuinplanten voor de pluktuin

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top