Laden..
Kerstversiering in een klein huis

Kerstversiering in een klein huis

Woon je – net als ik – in een klein huis, appartement of studio? Dan kan het soms best een uitdaging zijn om je woning uitbundig te versieren met kerst. Het wordt al snel druk, vol en chaotisch. En sommige dingen passen gewoon niet. Hoe maak je je tiny house, je studentenkamer of je kleine appartement op een stijlvolle manier helemaal kerstproof? Ik heb 12 ideeën voor je verzameld!

  • Delen: Deel dit artikel:
7 minuten leestijd
1

Maak plaats voor de kerstboom

Mijn woonkamer is 24 m2, en dat is inclusief de keuken. Net zo groot als mijn studentenkamer ooit was. Met een eettafel, bank, salontafel, kast, koffiehoekje en tv-meubel staat het echt helemaal vol. En toch komt er bij ons een kerstboom in van meer dan 2 meter! De boom is voor mij zó belangrijk, ik maak er gewoon plaats voor. Gedurende die paar weken per jaar gaat de tv of het koffiekastje de kelder in, zodat de kerstboom alle ruimte krijgt. Het is toch een kwestie van prioriteiten stellen!

Versierde kerstboomVersierde kerstboom
2

Kies een extra smalle kerstboom

Wil je een grote boom die weinig plek in neemt? Hou dan rekening met de ‘breedte’ van je boom. Veel kerstbomen zijn onderin hartstikke wijd, en meestal is dát de reden dat een boom niet in je huis past. Good to know; er zijn ook voldoende extra smalle kerstbomen verkrijgbaar. Meestal worden deze aangeduid met ‘slim’.

Wil je een echte kerstboom? Ook daarbij kun je letten op de vorm. Sommige echte kerstbomen zijn een stuk smaller dan andere.

Smalle kerstboomSmalle kerstboom
3

Mini kerstboompjes

Hou je je meubels liever waar ze zijn of heb je simpelweg geen plaats om ze tijdelijk ergens anders te stallen? En is er ook geen plek voor een smalle kerstboom? Dan zijn er gelukkig nog genoeg andere opties! Te beginnen met kleine kerstboompjes. Je hebt tegenwoordig prachtige echte- en kunstkerstboompjes in miniatuurformaat. Koop er twee of drie, zet ze in een mooie pot of mand en versier ze met kleine lampjes en kleine kerstballetjes. Je mini kerstboom past perfect op een tafeltje of in de vensterbank. Je kunt er zelfs twee of drie naast elkaar zetten, als daar plek voor is.

Kleine kerstboompjesKleine kerstboompjes
4

Zet kerstgroen in een vaas

Geen plek voor of zin in een kerstboom? Wat dacht je van een prachtige volle tak kerstgroen in een vaas op tafel? Mix eventueel verschillende soorten kersttakken door elkaar. Doe er wat kerstlampjes in, hang er enkele prachtige ballen aan en je hebt een geweldige eyecatcher in huis. Als je niet zo van de kerstlampjes en kerstballen bent, kun je ook een boeket maken van kerstgroen en takken met besjes. Haal wat groen in de Intratuin, schik het mooi in een vaas en doe er eventueel een kerstlint omheen. Et voilá, kerstsfeer compleet.

Kerstgroen in een vaasKerstgroen in een vaas
5

Een kamerplant aankleden als kerstboom

Heb je kamerplanten in huis? Die kun je eenvoudig omtoveren tot kerstplant! Heel simpel door er kerstlampjes op batterij in te hangen. En misschien zelfs wel wat ballen. Een hangplant zoals de Scindapsus versier je bijvoorbeeld met prachtige fijne draadverlichting met twinkle effect. Dat betekent dat niet alle lampjes knipperen, maar slechts een aantal lichtjes zachtjes aan en uit gaan. En dat zorgt voor een magisch effect! Op de foto hieronder zie je een grote kamerden in kerstsferen. Hartstikke origineel, toch?

Kamerden als kerstboomKamerden als kerstboom
6

Platte kerstboom tegen de muur

Ik heb nog meer ideetjes voor je! Wat dacht je van een platte kerstboom op een muur of op een deur? Bijvoorbeeld van kerstkaarten, die je in de vorm van een kerstboom ophangt. Je kunt ook kerstornamenten in de vorm van een kerstboom op de muur plakken. Of je werkt met kerstgroen en lampjes. Er bestaan tot slot speciale deurkerstbomen. Die bevestig je met elastieken om de deur. Tof voor op de voordeur, maar eveneens voor een willekeurige deur in huis. Meer tips voor alternatieve kerstbomen vind je hier.

Kerstboom op de muurKerstboom op de muur
7

Hang een guirlande of kerstkrans op

Een guirlande van kerstgroen is zó sfeervol. Je maakt ‘m heel makkelijk zelf van touw en kersttakken uit het tuincentrum. Met binddraad draai je het kerstgroen op het touw. Takje voor takje. Het is even wat werk, maar dan heb je ook wat! Geen tijd om een guirlande te maken? Je kunt natuurlijk ook een kant-en-klare guirlande van kunstgroen aanschaffen. Het voordeel daarvan is dat hij nog jarenlang mooi blijft.

De groene takken van je guirlande zorgen vooral overdag voor ambiance. En de lichtjes die je er eventueel zelf nog in verwerkt, zorgen in de avonduren voor sfeer. Een guirlande staat bijvoorbeeld mooi bovenop je keukenkastjes, aan de schouw of aan een kast. Maar ook aan een trapleuning, over het hoofdbord van je bed of zelfs over de bank. Hou je niet van guirlandes? Natuurlijk kun je ook met kerstkransen werken!

 

Guirlande in de woonkamerGuirlande in de woonkamer
8

Maak een kersttafereeltje op tafel

Nog een idee; maak je eigen kersttafereeltje op tafel. Gebruik een platte mand of dienblad en versier deze met kerstspulletjes. Denk aan wat mini-kerstboompjes, een beeld van de kerstman en/of een bosdiertje. Bijvoorbeeld een mooi rendier, een hert of een ijsbeer. Vul aan met wat kaarsjes, kerstballen, kerstgroen en bijvoorbeeld een kersthuisje. Natuurlijk mogen ook de mini-kerstlampjes niet ontbreken. In plaats van een dienblad, kun je eventueel ook een kersttafereeltje maken onder een stolp. Dat geeft al helemaal een unieke sfeer.

Kersttafereeltje op salontafelKersttafereeltje op salontafel
9

Hang versiering boven je eettafel

Hoe klein je woning ook is, waarschijnlijk heb je er wel een eettafel in staan. En daarvoor hoef je niet eens in het plafond te boren. Met een tafelklem kun je heel eenvoudig versiering boven je tafel hangen. Je bevestigt de tafelklem aan beide uiteinden van je tafel. Vervolgens verdeel je er decoratie overheen. Bijvoorbeeld wat lampjes en kerstballen en -hangers op verschillende hoogtes.

Of je gaat de botanische, natuurlijke kant op en werkt met kerstgroen. Denk bijvoorbeeld aan Pinus, Hulst, Eucalyptus, Nobilis of Asparagus. Kunsttakken kunnen natuurlijk ook, die kun je jaar in jaar uit opnieuw gebruiken. Je kunt de tafelklem eventueel ook op een kastje bevestigen, zodat je daar wat versiering boven kunt hangen. Ik vind het een leuk alternatief voor de kerstboom. En je hebt bovendien meteen een sfeervolle tafel voor het kerstdiner!

Kerstversiering boven de eettafel aan tafelklemKerstversiering boven de eettafel aan tafelklem
10

Kerstkussens & dekens op de bank

Heb je een bank of fauteuil in huis staan? Yes, die kun je ook onder handen nemen voor Kerst. Haal speciaal voor de mooiste tijd van het jaar winterse kussenslopen voor de kussentjes op je bank in huis. In iedere Intratuin vestiging vind je mooie exemplaren. Bijvoorbeeld met een sneeuwprint erop, of een rendier. Maar ook met kerststerren, of faux fur (imitatiebont). Een throw, kleed of plaid over je bank zorgt voor extra gezellige wintersfeer.

KerstdekentjeKerstdekentje
11

Verlichte sterren ophangen of neerzetten

Eén van de mooiste kerstsymbolen, is toch wel de ster. In mijn huis prijkt er altijd eentje bovenop de kerstboom (in plaats van de piek). Maar je kunt dit figuur op nog veel meer andere manieren laten terugkomen in je interieur. Zo verkoopt Intratuin prachtige lichtgevende sterren op een voet, die je bijvoorbeeld in je vensterbank of op een kastje kunt zetten. Maar je kunt ook zelf creatief aan de slag en een verlichte ster maken van hout en mos. Hier vind je de werkbeschrijving.

Kerstlamp kerststerKerstlamp kerstster
12

Een slinger van kerstballen aan de muur

Hoe weinig ruimte je ook hebt thuis, een stukje vrije muur is er waarschijnlijk wel. Boven de bank bijvoorbeeld. Of boven je bed. Of misschien wel in het toilet. Maak eens een slinger van lint of touw en hang daar wat kerstballen aan, zoals je ziet op de foto hieronder! Je kunt ook werken met kerstgroen. Natuurlijk versier je de slinger met kerstlampjes op batterijen.

Kerstslinger van kerstballenKerstslinger van kerstballen

Hoe ga jij je kleine woning versieren voor Kerst?

Dat waren ze; mijn 12 ideeën voor het versieren van een kleine woning met Kerst. Ik hoop dat je inspiratie hebt opgedaan. Mocht je nog andere ideetjes hebben voor het decoreren van een studio, studentenkamer, klein appartement of tiny house in kerstsferen, laat dan hieronder zeker een reactie achter. Wie weet inspireer je er andere lezers mee. Ik wens je heel veel plezier met het versieren van jouw huis voor kerst!

Christmaholic

Kerstexpert

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top