Laden..
Je kat bang voor vuurwerk? Tips tegen vuurwerkangst

Je kat bang voor vuurwerk? Tips tegen vuurwerkangst

Veel huisdieren worden tijdens de jaarwisseling erg bang van het lawaai van vuurwerk. Katten gaan zich verstoppen en worden meestal liever niet opgepakt. Maar niet alleen vuurwerk zorgt voor angst. Ook drukke visite, knallende champagne en bijvoorbeeld de knipperende kerstverlichting dragen bij aan de stress van een kat rondom de feestdagen.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Vooral de plotselinge knallen van het vuurwerk maken katten vaak erg angstig. Hoe kun je jouw kat nou het beste op zijn gemak stellen? Wij hebben 6 tips voor je op een rij gezet om ook je kat een fijne jaarwisseling te geven.

Wanneer zijn katten bang voor vuurwerk?

Katten horen, zien en ruiken beter dan mensen. Het harde geluid, de flitsen en ook de kruitlucht ervaren zij daarom veel intenser dan wij. Sommige katten zullen zich daar niks van aantrekken en er gewoon doorheen slapen maar er zijn ook katten die flink in paniek kunnen raken van vuurwerk. De meeste katten zullen zich proberen te verstoppen als ze bang zijn, maar er zijn ook nog andere signalen waaraan je kunt zien dat je kat bang is.

  • Vluchtgedrag
  • Veel miauwen en blazen
  • Hard hijgen en bibberen
  • Staart is lager dan normaal
  • Andere houding: poten gebogen, lage houding
  • Haren overeind
  • Schrikachtig reageren

Iedere kat reageert natuurlijk anders, dus houd hem in de aanloop naar oud en nieuw goed in de gaten.  Jij kent jouw kat het beste en zal daarom ook het beste kunnen zien wanneer hij bang is. Om te voorkomen dat je kat veel stress zal hebben tijdens de feestdagen en vooral met de jaarwisseling zijn er een aantal dingen die je kunt doen.

1

Check de chipgegevens

Als je kat in paniek raakt zal hij waarschijnlijk zo snel mogelijk proberen te vluchten. Houd daarom je kat tijdens oud en nieuw binnen en maak het kattenluik dicht. Check ook de chipgegevens van je kat. Zijn deze nog up to date? Mocht hij toch de benen nemen dan is hij in ieder geval wel herkenbaar.

2

Maak een goede verstopplek

Je kat heeft waarschijnlijk een mooie mand of fijn kussen om op te slapen. Maar een goede verstopplek is tijdens de jaarwisseling voor je kat een must. Bij Intratuin vind je verschillende beschutte manden waar je kat zich lekker in kan verstoppen. Helemaal hip én handig is een katten tipi of dichte kattenmand. Daar kan je kat perfect in schuilen tijdens al het lawaai van het vuurwerk. Zet wel zijn kattenbak, eten en drinken dichtbij zijn schuilplaats zodat hij er makkelijk bij kan.

Meest populaire kattenmanden

Wees ook op nieuwjaarsdag nog alert als je de kat weer naar buiten laat! Ook na de jaarwisseling wordt vaak nog vuurwerk afgestoken en je wilt natuurlijk niet dat je kat daar alsnog van schrikt.

3

Hou het hoofd koel

Blijf rustig wanneer je kat in paniek is. Pak hem niet op als hij dat niet wilt en kijk goed naar wat zijn behoeftes zijn. Laat hem lekker zijn gang gaan maar zorg dat je er wel voor je kat bent. Laat hem dus niet alleen tijdens de jaarwisseling. Jij bent degene die hij vertrouwt dus straf hem daarom niet af voor angstig gedrag. Dit zal ervoor zorgen dat je kat alleen maar banger wordt.

4

Zorg voor afleiding

Geef je kat tijdens oud en nieuw een leuk speeltje of iets lekkers te eten. Bij Intratuin vind je leuke spelletjes die je met je kat kunt spelen als hij daar zin in heeft. Wanneer je kat niet op het speeltje in gaat kun je hem beter gewoon met rust laten. Mocht hij wel zin hebben om met zijn nieuwe speeltje te spelen dan is dit een goede afleiding tegen het vuurwerklawaai van buiten.

Kattenspeeltjes

5

Maak het huis vuurwerk-proof

Katten hebben betere zintuigen dan mensen. Daarom zal je kat het fijn vinden als je er voor zorgt dat alle ramen en gordijnen dicht zijn tijdens de jaarwisseling. Zo demp je de knallen, lichtflitsen en houd je de kruitlucht buiten. Let ook op openstaande deuren als de buren je een fijn nieuwjaar komen wensen. In een ongezien moment zal je bange kat zo de benen nemen.

6

Kalmerende middeltjes

Bij Intratuin zijn er verschillende soorten stress verlagende middelen voor je kat verkrijgbaar. No Stress Spot On kat is bijvoorbeeld een middel dat stress vermindert zonder je kat te versuffen. Het is op basis van natuurlijke extracten die langzaam vrijkomen met een kalmerend effect. Wees wel voorzichtig met kalmerende medicijnen en lees de bijsluiter goed voordat je het toedient. Onze medewerkers in de winkel geven je graag advies over welk middel het beste bij jouw kat past.

Kattensnacks

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top