Laden..
De 10 belangrijkste tips bij het aanschaffen van een kat

De 10 belangrijkste tips bij het aanschaffen van een kat

Geen huis zonder huiskat. Wie moet er anders achter de muizen aan? Er is niets gezelliger dan een spinnende kat op schoot en natuurlijk zijn ze ook leuk om mee te spelen. Zo’n lief snoetje is vaak maar moeilijk te weerstaan! Zorg wel dat je eerst goed nadenkt voor je een kat of poes neemt. Wij zetten de 10 belangrijkste tips bij het aanschaffen van een kat voor je op een rij!

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Ik wil een kat

Katten zijn makkelijke dieren en zijn soms echte knuffelbeesten. Sta stil bij de consequenties voor je een kat neemt. Een kat kost tijd, geld en energie. Ze kunnen wel 20 jaar oud worden, heb je tegen die tijd nog steeds de mogelijkheid om voor jouw kat te zorgen? En spontaan een weekje weggaan zit er ook niet meer in, je moet dan eerst een oppas of pension regelen. Als je een weloverwogen keuze maakt wordt jouw kat vast snel een onmisbaar lid van het gezin!

1. Een kat kopen

Heb je besloten een kat te kopen? Dan is de volgende stap kiezen wat voor kat je wilt. Wil je een kat die binnen blijft of eentje die naar buiten kan? En wil je graag een kat die graag aangehaald wordt of een die zijn eigen weg gaat? Dit kan per soort erg verschillen. Wat voor kat je ook kiest, zorg altijd dat je hem aanschaft bij een vertrouwd adres. Dat kan zijn bij een particulier met een nestje, een fokker of – nog beter – in het asiel. Raskatten hebben meestal meer aandacht en verzorging nodig en zijn een stuk prijziger. Sommige katten hebben zelfs een uitgebreide vachtverzorging nodig, zoals een Pers.

2. Voeding

De keuze in kattenvoeding is groot. Voor elke periode in het kattenleven is er andere voeding, van kittens tot senioren. Een kat is kieskeurig, hij gaat voor kwaliteit! Voor goede kwaliteit tegen een voordelige prijs kies je voor Intratuin diervoeding. Als je wilt kunnen we je bij Intratuin uitgebreid adviseren. Heb je een kitten en is deze gechipt? Dan kun je een gratis zakje Intratuin kittenvoer ophalen bij Intratuin, lees hier wat je daarvoor moet doen. Voor binnenkatten is een bakje kattengras noodzakelijk, de kat kan dan beter de haarballen uitspugen. Maar let wel op: kattengras eten is heel natuurlijk voor een kat, maar met alle soorten gras (dus ook met kattengras) kan het voorkomen dat bij het opbraken een sprietje in de keel of boven het verhemelte blijft steken of in de neus blijft zitten.

3. Huisvesting

Het is het beste als een kat zijn natuurlijke levensstijl zo veel mogelijk kan behouden. Dat betekent dus veel buiten spelen! Toch zitten er ook risico’s aan dit buitenleven, zoals het verkeer. Sommige mensen sluiten hun tuin af, zodat de kat er niet uit kan. Als je kat veel binnen is dan is het nodig je huis hierop aan te passen, hij heeft namelijk wel ruimte nodig om te spelen. Daarnaast heeft elke kat een schone en comfortabele rustplaats nodig. Bij Intratuin vind je daarom allerlei manden en kussens voor katten, waarin ze zich lekker kunnen opkrullen.

4. Verzorging

Ook al zijn katten redelijk zelfstandig, ze hebben wel verzorging nodig. Een schone kattenbak, met kattenbakvulling waarbij je geen last hebt van luchtjes, is wel het minste. Daarnaast vraagt je kat dagelijks om eten en vers drinkwater. De hoeveel aandacht die nodig is verschilt, maar de meeste katten willen toch zeker dagelijks aangehaald worden. Borstelen is goed voor de vacht en bij langharige katten is dat zelfs (bijna) dagelijks nodig. Af en toe moeten de nagels geknipt worden.

5. Opvoeding

Katten hebben allemaal een eigen karakter. Dat maakt ze ook juist zo leuk! Karakters kunnen erg verschillen. Sommige katten houden van aandacht en anderen zijn juist teruggetrokken. Sommige katten kunnen ook agressief zijn. Als je een nieuwe kat krijgt is het belangrijk hem gelijk te leren wat wel en niet mag. Mag jouw kat op tafel? Waar mag hij zijn behoefte doen? Begin zo vroeg mogelijk met het trainen van je kat zodat hij goed leert wat jouw regels zijn.

6. Aandacht

Hoeveel aandacht jouw kat nodig heeft hang vooral af van het karakter. Maar bijna alle katten zijn dol op spelen! Dit is niet alleen leuk, maar verbetert ook de band met je kat. Bij Intratuin vind je allerlei kattenspeeltjes waar ze zeker dol op zijn. Naast spelen worden de meeste katten ook graag aangehaald. Sommige soorten zijn zelfs echte schootkatten.

7. Voortplanting

Kies je voor een kater of voor een poes? Als je graag een nestje wilt, kies je een poes. Zit je daar niet op te wachten dan moet je je dier laten castreren. Dit voorkomt niet alleen ongewenste nestjes, maar ook sproeigedrag. Er worden vaak genoeg fouten gemaakt bij het bepalen van het geslacht, je kunt dit dus het best door de dierenarts laten doen.

8. Gezondheid

De gezondheid van je dier is belangrijk. Dit houd je op pijl met de juiste voeding, huisvesting en verzorging. Toch kan je dier nog steeds ziek worden. Als je vermoedt dat er iets mis is kun je het best een bezoek brengen aan de dierenarts. Daarnaast kan het soms nodig zijn je kat te ontwormen en te ontvlooien.

9. Veiligheid

Katten gaan vaak goed samen met kinderen, maar als een kat dit niet gewend is zal hij eraan moeten wennen. Je wilt natuurlijk niet dat er een kind gekrabd wordt, dus laat ze de kat niet zomaar optillen. En anders dan veel mensen verwachten gaan katten en honden vaak ook prima samen. Laat je je kat buiten spelen? Bedenk dan dat er gevaren zijn zoals andere katten en het verkeer. Niet elk dier is hier even goed tegen opgewassen.

Extra veilig: een dierenpaspoort

Steeds vaker krijgen dieren een chip en een dierenpaspoort. Daarin staan alle gegevens en vaccinaties van je kat. Als je naar het buitenland wilt is zo’n chip zelfs verplicht. Deze chip is een elektronisch implantaat waar de dierenarts, dierenambulance en het dierenasiel het chipnummer van kunnen aflezen. Zo kunnen ze precies zien waar de kat thuishoort en wat de medische gegevens zijn. Via de databank van Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren zijn de gegevens altijd op te vragen.

10. Beweging

Katten zijn kleine jagertjes en hebben veel beweging nodig. Ze moeten kunnen rennen, klimmen en spelen. Of jouw kat nu een binnenkat is of veel buiten komt, hij moet altijd voldoende plek hebben om te bewegen. Bijvoorbeeld een leuke krabpaal waar hij helemaal in kan klimmen! En ga vooral lekker spelen met je kat. De leukste spelletjes zijn gebaseerd op het nabootsen van de jacht en het vangen van een prooi. Kom langs bij Intratuin om de allerleukste speeltjes uit te zoeken.

Waar anders dan bij Intratuin vind je alles voor jouw lieve kater of poes? Ook voor deskundig advies over voeding, aanschaf, verzorging en/of opvoeding staat bij Intratuin een professioneel team voor je klaar! Bezoek een Intratuin bij jou in de buurt.

Bekijk onze 10 tips bij het aanschaffen van een:

Cavia · Hond · Knaagdier · Konijn · Vis · Vogel

Reacties (1)
B
Bayram
7 november 2022, 18:47
Beste . Ik zoek kitje 12 . A 14 maand aub .grtjs
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top