Laden..
Intelligentiespellen voor konijnen

Intelligentiespellen voor konijnen

Wist je dat ieder konijn eigenlijk één activitybal zou moeten hebben? Veel huiskonijnen vervelen zich in hun hok maar ook daarbuiten. Gelukkig kun je daar wat aan doen met puzzels en spelletjes voor je konijn. Bernice geeft je tips!
  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

In de natuur zijn konijnen drukke, bezige baasjes. Ze gaan regelmatig op zoek naar voedsel. Onze huiskonijnen hebben die mogelijkheid vaak niet en daardoor kan de verveling opspelen. En dat terwijl huiskonijnen nog veel op hun wilde soortgenoten lijken. Veel konijnen zitten de hele dag in een hokje en zelfs als ze hieruit mogen, vervelen ze zich vaak. Gelukkig kan je daar iets aan doen door spellen en puzzels in te zetten.

Activityballen

Eigenlijk zou ieder konijn minimaal één activitybal moeten hebben. Deze ballen zijn er in vele soorten en maten. Er zijn simpele ballen, rond met een gat erin, waar je voer in kunt doen. Er bestaan ook tuimelaars als vierkante spellen voor actieve, bijdehante konijnen of voor konijnen die al wat meer gespeeld hebben.

Wanneer je een activitybal wil gebruiken, moet je soms even helpen. Zeker bij oudere dieren of dieren die hun eerste spel krijgen. En zeg nou zelf: het is ook veel gezelliger samen! Ga in de buurt van je konijn zitten en doe wat lekkers in de bal. Schud voor het konijn er wat lekkers uit. Kijk of het konijn dan zelf nieuwsgierig wordt en met zijn neus tegen de bal gaat duwen.

Een gelukkig konijn door spelen

Wanneer konijnen regelmatig wat te doen krijgen, gaan ze meer bewegen en gebruiken ze hun zintuigen. Ze krijgen hierdoor meer zelfvertrouwen en worden zelfs slimmer ;-). Langzaamaan kan je hen steeds moeilijkere puzzels geven. Ieder dier op zijn eigen tempo en niveau. Je kan je konijn het best begeleiden, maar laat hem of haar ook zelf het een en ander uitpuzzelen. Zo leert het konijn te denken. Maak het ook niet te moeilijk. Zonder succes, zal het dier weglopen of boos worden.

Ook oudere konijnen

Spellen en puzzels zijn ook geschikt voor oudere konijnen. Oudere konijnen kunnen prima leren. En zijn uiteraard vaak wat rustiger. Begin rustig, met bijvoorbeeld een schuifspel en maak het dan langzaam wat moeilijker. Ook hoor ik mensen vaak zeggen: ‘ik denk dat één van mijn konijnen dit heel erg leuk gaat vinden’. Maar juist het andere konijn heeft dat misschien nog wel harder nodig. Het is fijn als ook dat konijn meer zelfvertrouwen ontwikkeld.

Konijn met spelKonijn met spel

Ondergrond

Konijnen lopen niet graag op harde en gladde bodems. Daarnaast bestaat de kans dat een gladde vloer voor blessures zorgt. Zorg voor een niet gladde bodem, zoals gras, tapijt, zand of leg een kinderspeelkleed neer. Lopen konijnen veel op harde ondergronden? Dan kunnen zij ontstekingen aan de voeten krijgen (pododermatitis).

Warme dagen?

Spellen en puzzels zijn niet altijd een goed idee. Konijnen kunnen niet transpireren zoals wij. Laat hen boven de 23 graden gedurende dag met rust, ververs het water vaker en geef eventueel een icepod, een bevroren fles water of een koele steen aan je konijn(en). Inspanningen kan je beter mijden. Geef hen zo nodig in de vroege ochtend of ’s avonds wat te doen.

Denkspellen kopen

Wil je aan de slag met een denkspel voor je konijn? Voor konijnen zijn er weinig leuke denkspellen in de winkel te koop. Kijk met name op de honden en kattenafdeling. Heel veel van die denkspellen kunnen je konijnen ook geven. Vraag het in de winkel, ze kunnen je er vast mee helpen.

Speelbal voor konijnenSpeelbal voor konijnen

Geen dure materialen nodig

Je hebt niet per se dure intelligentiespellen en puzzels nodig. Er zijn ook heel veel materialen die je waarschijnlijk al in huis hebt. Vul een lege wc-rol met hooi en paardenbloemwortel of brokjes. Rijg groente aan een touw, hang er wat kamille of berkentakken overheen en hang de slinger op met wasknijpers in de kooi of ren. Ken je het spelletje; ‘balletje, balletje, balletje’? Ook konijnen kunnen dit leren. Gebruik hiervoor wel echt wat lekkers. Misschien heb je nog wel een opstapkrukje staan? Draai het opstapkrukje om en strooi daar het eten van je konijnen in. Doordat het eten in de vakjes ligt, moeten ze meer moeite doen om het eten. Draai je het krukje om? Dan kunnen ze erop zitten en eronder schuilen.

Een eierdoos

Heb je een eierdoos over? Maak er een denkspel van. Vouw het eierdoosje open en leg er wat lekkers in. Durft je konijn vol zelfvertrouwen het lekkers eruit te eten? Dan zou de volgende stap kunnen zijn dat je de eierdoos met het lipje naar binnen vouwt. Hierdoor blijft de eierdoos op een kier staan, waardoor het konijn zijn neus door die kier kan steken, en de brokken kan opeten (of de doos omgooit). Steeds maak je het een stapje moeilijker, totdat je het doosje helemaal dicht kunt doen. Het ene konijn zal er een gat in bijten waardoor de brokjes eruit vallen. Een ander konijn zal leren dat als hij maar heel hard met de eierdoos schud, de doos opengaat.

 

Konijn met eierdoosKonijn met eierdoos

Een dag minder tijd?

Geef je konijn een hooirolhooibal of een kruidenweide. Hiermee zullen zij zich minder gauw vervelen. Sommige producten - zoals de kruidenweide - haal ik na een half uur  weer weg en berg ik op om ze een paar dagen later weer te geven.


Om mee te spelen én om op te eten


Denkspellen aanleren?

Wil je een nieuw spel aanleren? Begin dan zo eenvoudig mogelijk. Zet schuifjes zoveel mogelijk open of haal er blokken af. Leg in alle uitsparingen wat lekkers en oefen net zo lang totdat je ziet dat je konijn met zelfvertrouwen het eten durft op te eten.

Maak het dan geleidelijk aan moeilijker. Leg er een blokje dwars op of zorg dat het blokje net niet helemaal in de uitsparing gezet wordt, zodat het makkelijker is om het blokje eraf te halen. Oefen samen totdat je konijn het doorheeft.

 

Veiligheid materiaal

Hoewel konijnen geen knaagdieren zijn, kunnen ze uitstekend knagen en slopen. Per konijn kan dat verschillen in wat eventueel gevaarlijk is of niet. Ben je er niet zeker van? Haal het spel dan weg. En geef het alleen waar je bij bent. Controleer het materiaal regelmatig.

Conclusie

Spelen is leuk, spelen is eigenlijk een must om een konijn gelukkig te houden.

Wissel spellen af zodat het plezierig blijft. Geef konijnen uitdagingen. Dat betekent dat een spel wat vorige week nog een uitdaging was, nu wellicht geen uitdaging meer is. Door puzzels en spellen kan je een nog betere band met je konijn ontwikkelen en het zelfvertrouwen verhogen. Ik wens je veel speelplezier met je konijn(en)!

Bernice Muntz

Dierentrainer en gedragstherapeut

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top