Laden..
Leg een insectenlokkende tuin border aan

Leg een insectenlokkende tuin border aan

Een plantenborder voor de tuin ontwerpen is heel leuk, maar niet altijd even makkelijk. Om je op weg te helpen vind je hier inspiratie en tips voor een insectenborder; inclusief plantenlijst, beplantingsplan én stappenplan! Het is belangrijk om bijen, vlinders en andere beestjes in de tuin te hebben. De insecten zorgen voor bestuiving van de verschillende planten en vruchten; zo zullen fruitbomen meer fruit geven bij de aanwezigheid van bijen in de tuin.  Doordat er veel meer tuinen worden aangelegd met tegels in plaats van groen, hebben deze insecten het moeilijk. Je helpt ze dus door te kiezen voor veel bloeiende planten in de tuin of balkon en terras.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Bijen komen af op bijenlokkende bloemen, dus met genoeg diversiteit aan bloemen en planten in je border komen de bijen en vlinders vanzelf. Liever wat anders? Ga dan voor een prairieplantenborder of een plukbloemenborder.

 

Insectenlokkende borderInsectenlokkende border

Hoe maak je een insectenborder?

In verschillende stappen kan je een border maken die geschikt is voor bijen, vlinders en andere insecten. Maar voordat je begint is het goed om te weten welke bloeiende planten geschikt zijn voor een insectenborder. Niet alle planten zijn bijenlokkend, maar geven de tuin wel de body en afwisselingen die een tuin nodig heeft. Daarnaast zorgt een diversiteit aan planten in de border voor een goede bodem. Met ‘plantendichtheid per M²’ geven we aan hoeveel planten er van dat soort ongeveer nodig zijn om een vierkante meter border op te vullen. Wij hebben een selectie voor je gemaakt.

Latijnse naam Nederlandse naam  Plantdichtheid per m²
Agastache ‘Blue Perfume’ Dropplant 8
Aster ‘Novi belgii’ Aster 7
Buddleja davidii ‘Emely’ Vlinderstruik 1-2
Lavandula stoechas ‘Javelin Blue’ Kuiflavendel 9
Prunella grandiflora ‘Carminea’ Bijenkorfje 9
Salvia ‘Tricolor’ Siersalie 7
Scabiosa columbaria ‘Butterfly Blue’ Duifkruid 9
Stachys ‘Purple Midget’ Andoorn 7
Verbena bonariensis IJzerhard 2-3
Verbena bonariensis ‘Lollipop’ IJzerhard 5-6
Hosta ‘Halcyon’ Hartlelie 9
Hosta ‘Big Daddy’ Hartlelie 9
Salvia patens ‘Cambrigde Blue’ Siersalie 7
Festuca glauca ‘Elijah Blue’ Blauwgras 7
Miscanthus oligostachyus ‘Nanus Variegatus’ Prachtriet 4-5
Miscanthus sinensis ‘Gracillimus’ Prachtriet 4-5
Miscanthus sinensis ‘Kleine Silberspinne’ Prachtriet 4-5
Miscanthus sinensis ‘Navajo’ Prachtriet 4-5
Molinia arundinacea ‘Transparent’ Pijpenstrootje 5-7
Molinia caerulea ‘Edith Dudszus’ Pijpenstrootje 6
Eryngium planum Kruisdistel -7

Planten voor in de insectenborder

Indeling van de border

Iedere plant heeft verschillende eisen, vormen, hoogtes en kleuren. Zo heb je planten die structuur geven aan een border, en planten die dienen als echte eyecatchers. Maar sommige soorten planten kunnen ook fungeren als ‘vulplanten’. Dat laatste klinkt een beetje alsof ze ondergeschikt zijn, maar vulplanten kunnen juist prachtige bloeiende planten zijn..alleen staan ze iets minder op de voorgrond. Ook kunnen vulplanten de eyecatchers nog beter naar voren laten komen, bijvoorbeeld door kleur: een geel bloeiende vulplant versterkt het paars van een bloeiende eyecatcher.

Maak dus eerst voor jezelf de keuze; wat worden jouw eyecatchers in de border? Vaak zijn dat opvallende bloeiende planten in de zomer, óf besdragende struiken in de winter. Voor structuurplanten wordt vaak gekozen voor heesters, groenblijvers of (hoge) grassen. De vulplanten zijn vaak wat kleiner, lager en minder opvallend en kunnen de eyecatchers versterken.

Geef eerst de grassen een plaats in de border. Vanuit deze structuur kun je de border opbouwen. Het verdelen van de structuurplanten is op gevoel.

TIP: Zet ze niet allemaal netjes op een rijtje, de border kan dan stijfjes overkomen. Door de structuurplanten voor en achter in de border te zetten zorg je voor diepte.

De eyecatchers moeten een prominente plaats krijgen in de border. Dat wil niet zeggen dat ze vooraan de border moeten staan. Want als je dat doet, dan wordt de border alleen voorin interessant, terwijl dat juist de plek is waar je snel overheen kijkt en voorbij loopt. Zorg dus voor de verdeling. Plant de eyecatchers als tweede in de tuin, de vulplanten komen hierna en zullen de border écht afmaken.

 

Borderplan algemeenBorderplan algemeen

Benodigdheden voor het aanleggen van de border

Stappenplan insectenborder

  • Wat voor border heb je? Check de afmetingen, gaat om een plek in de zon, halfschaduw of schaduw? En met wat voor grondsoort heb je te maken? Dit zijn essentiële punten voor de juiste keuze van de planten.
  • Maak een keuze in de planten die je wilt gebruiken met de juiste eigenschappen. Zijn het volle zonplanten? Kunnen ze tegen natte grond? Wat is de groeihoogte?
  • Tijd om de juiste plek te kiezen! Zet hiervoor planten eerst met potje en al op de voorbestemde plek zodat je weet waar wat komt.
  • Zet de structuurplanten, bijvoorbeeld grassen, op de juiste plaats. Niet te netjes op een rijtje, daar wordt de border stijf van.
  • Plaats eyecatchers met prachtige bloemen op een prominente plaats in de border. Zet ze niet alleen maar vooraan, ergens achterin plaatsen zorgt voor een speels effect van de border.
  • Plaats nu eventueel stapstenen. Handig om alle planten in de border zonder schade te bereiken en het is tegelijk goed voor het bodemleven.
  • Tot slot vul je de border op met vulplanten. Vulplanten zijn letterlijk vulling voor de border en hierdoor komen de eyecatchers beter naar voren.
  • Zet nu pas alle planten in de grond op de plek waar je ze hebt uitgezet. Graaf een gat en verbeter eventueel de uitgegraven grond door deze te vermengen met compost of een bodem verbeterend middel.
  • Dompel de plantjes met potje en al in een emmer water zodat de kluit zich kan volzuigen. Haal dan de plasticcontainer van de plant en zet ze op dezelfde hoogte als ze in pot stonden in de grond. Druk aan en geef nogmaals water.
  • Houd de border in de gaten bij zonnige dagen en bij harde wind. Net aangelegde borders verdrogen snel en staan nog niet zo stabiel.

Mag het wat kleiner?

Ook in kleine tuintjes kun je gemakkelijk een border aanleggen. Hieronder hebben we een borderplan voor 2 m² uitgetekend. De sfeer van een border kan natuurlijk ook gemaakt worden in een pot of bloembak van formaat, kies dan een aantal planten uit het onderstaande beplantingsplan uit.

Insectenborder beplantingsplanInsectenborder beplantingsplan

Welke planten?

  Latijnse naam Nederlandse naam Standplaats
1. Hosta, diverse soorten x 2 Hartlelie (Volle) zonHalfschaduw
2. Molinia afun. ‘Transparent’ x 2 Pijpenstrootje (Volle) zonHalfschaduw
3. Prunella grandiflora x2 Brunel of Bijenkorfje (Volle) zonHalfschaduw
4. Verbena bonariensis x3 IJzerhard (Volle) zon
5. Eryngium planum x3 Kruisdistel (Volle) zon
6. Agastache  x3 Dropplant (Volle) zon

TIP: Meer dan 2 m²? Herhaal dan het beplantingsplan zo vaak je wilt.

Alle planten voor een insectenborder zijn verkrijgbaar bij Intratuin. Je vindt ze in onze winkel, vraag onze specialisten om advies.

Steef Maarsen

Tuinontwerper en hovenier

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top