Laden..
Hond bang voor vuurwerk? Tips tegen vuurwerkangst

Hond bang voor vuurwerk? Tips tegen vuurwerkangst

Veel huisdieren worden tijdens de jaarwisseling vaak erg bang van het lawaai van vuurwerk. Honden gaan soms beven en schrikken snel. Maar niet alleen vuurwerk zorgt voor angst, ook veel visite, knallende champagne en bijvoorbeeld de knipperende kerstverlichting dragen bij aan stressklachten van een hond rondom de feestdagen.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Vooral het plotselinge lawaai van vuurwerk maakt honden vaak erg angstig. Wat kun je nou het beste doen om je hond op zijn gemak te stellen? Wij hebben 6 tips voor je op een rij gezet wat je kunt doen voor jouw hond tijdens oud en nieuw.

Wanneer zijn honden bang voor vuurwerk?

Honden kunnen gevoelig zijn voor geluid en daar ook snel van schrikken. Een reactie op hard geluid verschilt natuurlijk per hond. Sommige honden zijn extreem bang voor vuurwerk en harde geluiden maar er zijn ook honden die zich er niks van aantrekken. Wanneer jouw hond erg bang is voor plotselinge geluiden kan deze stress zich gaan ontwikkelen tot een serieuze angst voor vuurwerk. Er zijn een aantal signalen waar je aan kunt merken dat je hond angstig is.

  • Vluchtgedrag
  • Veel janken, blaffen en piepen
  • Hard hijgen en bibberen
  • Staart is lager dan normaal
  • Andere houding: poten gebogen, lage houding
  • Onzindelijk in huis
  • Dingen vernielen

Iedere hond reageert anders, dus het kan zijn dat jouw hond op een andere manier zijn angst laat zien. Jij kent jouw hond het beste en zal daarom het beste kunnen zien wanneer hij bang is. Wanneer je hond erg bang is voor het vuurwerkgeweld zijn er een aantal dingen die je kunt doen om hem op zijn gemak te stellen en zo stress en angst te voorkomen.

1

Maak een lange wandeling

Laat je hond op oudejaarsdag lang uit in een afgelegen gebied waar zo min mogelijk vuurwerklawaai te horen is. Zo wordt hij flink moe en zal hij hopelijk zo veel mogelijk door het vuurwerkgeweld heen slapen. Heb je niet de mogelijkheid om je hond in een vuurwerkvrij gebied uit te laten? Zorg er dan voor dat je hem aan de lijn uitlaat. Zo kan hij niet de benen nemen als hij ergens van schrikt. Zorg er ook voor dat je hem ruim voor 12 uur voor het laatst uitlaat.

2

Maak het huis vuurwerk-proof

Een hond heeft natuurlijk een eigen hondenmand of hondenkussen om op te liggen. Maar een goede verstopplek is tijdens de jaarwisseling extra fijn voor je huisdier. Zo kan hij zich terugtrekken als hij bang is. Een kleed over de bench of tafel is al voldoende. Laat de bench wel open staan zodat je hond zelf kan kiezen waar hij graag wil liggen. Daarnaast ruiken en horen honden beter dan mensen. Zorg er daarom voor dat je de gordijnen en ramen dicht hebt tijdens de jaarwisseling. Zo demp je het geluid en de lichtflitsen.

Hondenkussens en -manden

Wees ook op nieuwjaarsdag nog extra alert als je de hond uitlaat! Ook na de jaarwisseling wordt vaak nog vuurwerk afgestoken en je wilt natuurlijk niet dat je hond daar van schrikt of het oppakt.

3

Check de chipgegevens

Als je hond in paniek is zal hij proberen te ontsnappen. Let daarom op openstaande deuren en check de chipgegevens van je hond. Zijn deze nog up to date? Mocht hij er toch vandoor gaan dan kan er achterhaald worden wie zijn baasje is.

4

Hou het hoofd koel

Een hond zal zijn gedrag aan dat van jou spiegelen. Daarom is het belangrijk om zelf het hoofd koel te houden. Natuurlijk kun je wel lekker tegen hem aan gaan zitten als hij dat ook wil. Jij bent immers het baasje en jij bent degene die hij vertrouwt. Luister goed naar je hond en hou zelf in de gaten wat hij nodig heeft. Laat je hond daarom niet alleen tijdens oud en nieuw en straf hem niet af voor zijn angstige gedrag. Dit zal hem namelijk alleen nog maar angstiger maken.

Hondensnacks ter afleiding

5

Zorg voor afleiding

Probeer tijdens de jaarwisseling je hond af te leiden met een leuk speeltje of wat lekkers. Kauwen en likken werken rustgevend, dus een smakelijk bot zal hem afleiden van al het vuurwerklawaai buiten.

6

Kalmerende middeltjes

Bij Intratuin vind je voor honden verschillende soorten stress verlagende middelen. Er zijn druppels, halsbanden en tabletten met een kalmerende werking. De No Stress Spot On hond druppels is zo’n middel op basis van natuurlijke extracten die langzaam vrijkomen zonder je hond te versuffen. Wees wel voorzichtig met kalmerende medicijnen en lees de bijsluiter goed voordat je het toedient. Onze medewerkers in de winkel geven je graag advies over welk middel het beste bij jouw hond past.

Hondenspeelgoed

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top