Laden..
De hond uitlaten in het donker

De hond veilig uitlaten in het donker

Doortje, onze hond, is zwart. Van top tot teen. Niet één haartje in haar vacht is een andere kleur dan diepzwart. Je ziet haar in het donker bij wijze van spreken alleen als ze haar bekkie open doet en haar tanden te zien zijn.

  • Delen: Deel dit artikel:
3 minuten leestijd

En dat levert uitdagingen op: zeker nu de dagen weer korter worden. Ook al omdat Doortje slim genoeg is om te beseffen dat ze van haar kleur misbruik van kan maken om ongemerkt op strooptocht te gaan. De struiken rond de parken zijn vaak een vindplaats van allerhande stinkende snacks, die je ongestoord kan eten als de baas je toch niet kan zien.

Riem of halsband met of zonder ledverlichting?

Om onze honden niet uit het oog te verliezen zijn er diverse mogelijkheden. Bijvoorbeeld halsbanden of zelfs riemen met LED verlichting. Die zijn er in de versie als een rubberen slang met daarin een soort ‘kerstlampjes’, maar er zijn tegenwoordig ook mooie halsbanden en riemen met een ingeweven draad die licht geeft. Die laatste soort heeft als voordeel dat het dier dus maar 1 band om de nek heeft, in plaats van een normale halsband plus een losse lichtslang. Bovendien zijn de nieuwe banden eventueel waterdicht te bestellen, wat een belangrijk voordeel is als je een hond hebt die graag zwemt.

De riemen hebben een kleine accu die met een USB kabeltje geladen moet worden. In de praktijk laden wij de riem van Door eens per week tot twee weken bij.

Hondenhalsband met lichtHondenhalsband met licht
Halsbandhanger met LED lampjeHalsbandhanger met LED lampje

Losse lampjes

Buiten halsbanden zijn er ook losse lampjes te koop, die je bijvoorbeeld aan de bestaande halsband of tuig klikt. Je klikt het gewoon vast en vaak gaan de lampjes een paar seizoenen mee. En ze zijn er in allerlei kleuren en vormpjes te koop ;-).

Het voordeel hiervan is weer dat je geen extra halsband nodig hebt. Het nadeel is dat het lampje vaak laag voor de borstkas hangt, en dus niet van achteren te zien is.

Bekijk veiligheidslampjes in onze webshop.

Gezien worden door reflectiemateriaal?

Ga je een wat langere wandeling maken, dan is een reflecterend veiligheidsvest of veiligheidstuig handig. Het nadeel hiervan is dat er eerst licht op moet vallen, voordat deze gezien worden. Het voordeel is dat het over het algemeen een groter oppervlak is, waardoor je viervoeter beter opvalt. Zeker als je hond los loopt is dat geen overbodige luxe. Een ander voordeel is dat ze niet opgeladen hoeven te worden. Geen gedoe met ‘oeps’, het led gedeelte van de riem of halsband is leeg’.

Je hond wordt op deze manier natuurlijk gezien in het licht van een auto of brommer. Maar denk ook aan een fel zaklampje wat je mee kan nemen. Even rondschijnen, en door de reflectie is je hond zo weer gevonden. Zo’n zaklampje is altijd al handig om bij je te hebben.

Met de hond in het donker buitenspelen

Onze hond Doortje vindt spelen geweldig. Lekker even rennen achter een balletje en deze vol trots terug komen brengen. Hoe leuk is het als deze bal ook nog licht geeft?

Er zijn ballen die je eerst even in het licht moet opladen als speelballen met batterijen die licht geven. Mocht de bal een keer niet door je hond gevonden worden, dan kan je hem zelf toch nog terugvinden.

En jij zelf?

Behalve je hond, is het natuurlijk wel zo fijn als jij ook goed zichtbaar bent. Een reflecterende jas, een (fiets of honden) lampje kunnen hierbij goed helpen, zodat jullie samen goed te zien zijn.

Hond met halsbandhanger met LED lampjeHond met halsbandhanger met LED lampje

Kortom de mogelijkheden zijn heel divers:

Halsbanden met (led) verlichting
– met continue of flikkerend licht

Losse veiligheids lampjes
– in diverse leuke kleuren en vormpjes

Reflecterende of led riemen
– er bestaan zelfs flexi riemen en joggingsriemen met ledlicht en reflecterende veiligheidsvesten of hondenjassen

De winter, een heerlijk seizoen

De winter heeft toch echt zijn charmes. Lekker wandelen en daarna met warme kop thee of koffie (samen met je hond?) gezellig op de bank. Ik wens je een fijn en veilig winterwandel seizoen toe.

Bernice Muntz

Dierentrainer en gedragstherapeut

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top