Laden..
Hoe wordt de kerstshow opgebouwd?

Hoe wordt de kerstshow opgebouwd?

Als kerstblogger heb ik al tientallen kerstshows bezocht en mogen bewonderen. Maar nog nooit heb ik achter de schermen mee mogen kijken naar hoe de kerstafdeling wordt opgebouwd. Eigenlijk was ik daar best nieuwsgierig naar. Wanneer beginnen ze met de voorbereidingen? Hoeveel werk gaat erin zitten? En wat komt er allemaal bij kijken?

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Dit artikel is geschreven door Saskia van Christmaholic. Saskia bezocht in oktober 2018 Intratuin IJsselstein om erachter te komen hoe de kerstshow tot stand komt. Natuurlijk doen al onze vestigingen ieder jaar hun best om er weer een nieuwe verrassende kerstshow van te maken..maar het proces gaat hetzelfde! Dus lees vooral lekker door. Benieuwd hoe de kerstshows er dit jaar uitzien? Bekijk hier wanneer de kerstshow bij jou in de buurt officieel geopend wordt!

Vorige week kwam ik er eindelijk achter! Op een mooie woensdagochtend stapte ik in de trein naar IJsselstein. In het gezellige tuincafé mocht ik twee leden van het kerstteam bij Intratuin IJsselstein al mijn vragen stellen. En ik mocht alvast achter de schermen spieken! Hoe ver zouden ze zijn?

Wanneer beginnen de voorbereidingen?

Ruim een jaar van tevoren beginnen de voorbereidingen voor de kerstshow. In december, nog voor Kerst, is het team van Intratuin IJsselstein al bezig met de kerstshow van het daarop volgende jaar. Aan de hand van het kerstinspiratieboek met de kersttrends – dat wordt samengesteld op het hoofdkantoor van Intratuin – moeten begin januari namelijk al de eerste kerstspulletjes worden ingekocht, zodat alles op tijd kan worden geproduceerd en geleverd.

In maart vindt ieder jaar op het hoofdkantoor een interne kerstbeurs plaats. De nieuwe trends zijn daar in levende lijve te bewonderen. Elke vestiging stuurt een kleine delegatie naar Woerden om de nieuwe trends en thema’s te bekijken. Aan de hand daarvan, gaat ieder tuincentrum zelf aan de slag met het maken van de plannen!

 

Moodboards & een overkoepelend thema

Natuurlijk pakt iedere vestiging het voorbereidend proces en het bouwen van de kersthow op een andere manier aan. Het hangt ook heel erg af van hoe groot het tuincentrum is en hoeveel mensen er beschikbaar zijn om aan de kerstshow te werken. Het team in IJsselstein maakt na het bezoeken van de beurs op het hoofdkantoor eerst een aantal moodboards. Er wordt driftig geknipt en geplakt uit tijdschriften.

Met de diverse moodboards laten ze zien welke sfeer ze in iedere trendkamer willen neerzetten. Ook wordt er een overkoepelend thema bedacht, een soort rode draad die door de gehele kerstshow steeds weer terugkomt. Dit jaar is het thema voor Intratuin IJsselstein “Amerikaanse Kerst”. Zijn de moodboards af en is het thema bekend, dan presenteert het kerstteam het globale plan aan alle medewerkers van het tuincentrum.

Ben je benieuwd naar de kersttrends van dit jaar? Op mijn blog schrijf ik als Christmaholic over de leukste winterse uitjes, heerlijke recepten én de laatste kersttrends.

Drie verschillende kerstteams gaan aan de slag

Er worden nu een viertal kerstteams samengesteld; één team gaat aan de slag met de koude kas, waar de kerstbomen en de kersthuisjes staan. Een ander team wordt verantwoordelijk voor de warme kas, waar de sfeerkamers te vinden zijn. Een derde groep medewerkers neemt de versiering van het Tuincafé voor z’n rekening. Het vierde en laatste team gaat de decoratie van de ingang (binnen en buiten) voorbereiden. Elk team bedenkt een vloerplan voor zijn afdeling en verzint leuke manieren om het overkoepelende thema – de Amerikaanse Kerst – terug te laten komen. Op basis van al die ideeën wordt een definitief plan opgesteld.

Kerstboom met Coca Cola ornamentenKerstboom met Coca Cola ornamenten
Zilverkleurige kerstballenZilverkleurige kerstballen

En dan: twee maanden lang opbouwen!

De kerstshow in IJsselstein gaat eind oktober open, maar eind augustus beginnen ze al met opbouwen. Vroeg hè? Eerst worden de ruimtes helemaal leeggemaakt. Alle tuinmeubelen en bbq’s moeten eruit en alle wanden en stellingkasten voor de kerstdecoraties worden neergezet. Een team van twee standbouwers gaat aan de slag met het bouwen van een stellage, waar straks ‘Main Street’ zal verrijzen; een heuse Amerikaanse winkelstraat, compleet in kerstsferen.

Wil je weten wanneer de kerstshow bij jouw Intratuin klaar is? Hier vind je alle openingsdata van de kerstshows op een rij.

Het kerstbomenbos

Ondertussen maakt team Koude Kas al een begin aan het kerstbomenbos. Als je zelf een kunstkerstboom hebt, dan weet je hoeveel werk het is om zo’n boom uit de doos te halen, op te zetten en te versieren met lampjes. Het bomenbos telt vaak tientallen bomen, in alle soorten en maten. Dus daar zijn ze wel even zoet mee! De echte kerstbomen komen trouwens pas eind november, zodat ze zo vers mogelijk zijn als je er eentje koopt.

KunstkerstbomenKunstkerstbomen

Het kerstdorp

Veel uren noeste arbeid gaan daarnaast zitten in de bouw van het grote kerstdorp met huisjes van Lemax en Intratuin zelf. Dit wordt bij Intratuin IJsselstein door het team van Minidorp.nl gemaakt. Begin oktober is eerst een hele grote iglo neergezet, gemaakt van piepschuimen blokken en raampjes van plexiglas. Daar kunnen de kinderen straks doorheen kijken om het kerstdorp te bewonderen. Ik kon het natuurlijk niet laten om er even doorheen te gluren tijdens de opbouw.

 

ChristmaholicChristmaholic

De sfeerkamers inrichten

De laatste drie weken voor de opening wordt er keihard gewerkt aan het opbouwen van de sfeershow. De moodboards hangen aan de wanden in iedere kamer, zodat elk teamlid weet welke sfeer ze moeten neerzetten. Het opbouwen gebeurt in een aantal stappen:

  1. Eerst worden de dozen en karren uitgepakt, en gaan de kerstspulletjes in de wanden en stellingkasten.
  2. Vervolgens zet het team kerstballentafels in iedere ruimte, waar bakken met allerlei soorten losse ballen op komen te staan.
  3. In iedere ruimte komt daarnaast een presentatiewand met een mooie geverfde of behangen achterwand. Daarvoor komen meubels en versierde kerstbomen te staan. Zo krijg je een knus huiskamersfeertje.
  4. Daarna zet het team presentatietafels neer, die worden sfeervol gedekt of aangekleed in kerstsferen. In iedere kamer worden nu 2 á 3 kerstbomen versierd.
  5. Tot slot wordt de fotohoek wordt ingericht en krijgt Main Street de laatste finishing touches (denk aan levensgrote notenkrakers, massive candy canes en een sfeervol verlicht pad). De verlichting wordt gedimd en de kerstmuziek wordt aangezet… en tadaaa, de kerstshow is klaar!

De Intratuin winkels verzinnen ieder jaar een nieuw thema voor hun kerstshow

Kerstballen en dozenKerstballen en dozen

Ieder jaar vernieuwen

Dat mensen steeds vroeger zin krijgen in Kerst, merkt ook het kerstteam van Intratuin IJsselstein. Bezoekers willen daarnaast steeds meer inspiratie opdoen en beleven, in plaats van enkel kerstshoppen. We maken van het bezoek aan een tuincentrum tegenwoordig graag een echt uitje. Daarom is het voor een tuincentrum ook zo belangrijk om ieder jaar iets anders te doen. De druk om het nog mooier en beter te doen dan voorheen, voelen ze bij de kerstteams absoluut. Ze willen elk jaar vernieuwen. Dat snap ik als fervent kerstshowbezoeker heel goed. Het is gewoon zó leuk als een tuincentrum je steeds weer weet te verrassen.

Een grote metamorfose!

De foto’s van de kerstshow in opbouw in deze blog zijn begin oktober 2018 gemaakt. Overal waar ik keek stonden dozen en karren met kerstspullen. Ik vroeg het me regelmatig af; zou het nog wel goedkomen? Ik kon me als leek gewoon echt niet voorstellen dat het team deze dozenchaos in minder dan drie weken tijd zou weten om te toveren in een super gezellige kerstshow. Maar dat gaat ze absoluut lukken, beloofden de dames en heren van Intratuin IJsselstein me.

Het eindresultaat

Ieder jaar weer is het een hoop werk en vaak is het ook best even stressen als de finish in zicht komt. Maar ze doen het met heel veel passie en plezier. Het bouwen van de kerstshow is voor de medewerkers één van de leukste dingen om te doen. En het resultaat mag er zeker wezen! Zie hieronder de kerstshow van Intratuin IJsselstein 2018. Wil je weten wat ze er dit jaar van gemaakt hebben? Bezoek dan Intratuin IJsselstein, of één van de andere vestigingen, zelf! Laat je me weten wat je ervan vond?

 

Christmaholic

Kerstexpert

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top