Laden..
Hibiscus snoeien

Hibiscus snoeien

De Hibiscus is een juweel voor elke tuin. De vele prachtige grote bloemen aan deze heester stelen de show. Logisch dus dat jij goed voor deze heester wil zorgen en snoeien op het juiste moment en op de juiste manier hoort daarbij. Gelukkig kun je bij een Hibiscus niet veel fout doen, wij vertellen je graag waarom, wanneer en hoe je de Hibiscus moet snoeien voor het mooiste resultaat. Wil je meer lezen over de Hibiscus? Alles over de verzorging van de tuinhibiscus en meer vind je in onze plantengids.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Waarom moet je een Hibiscus snoeien?

Allereerst: het is niet noodzakelijk om een Hibiscus te snoeien. Het is niet nodig voor de bloei, extra groei of een mooie vorm. De Hibiscus groeit niet heel snel, dus snoeien is ook niet nodig om hem in toom te houden. Maar er zijn redenen om de Hibiscus wel te snoeien. Als je heel veel bloemen wil, dan raden wij wel aan om je Hibiscus jaarlijks te snoeien.

Jonge Hibiscus

Staat je Hibiscus pas net in de tuin en komt zijn eerste groeiseizoen eraan? Dan is het aan te raden om hem te snoeien, want hij kan dan direct vanuit de basis mooi gaan vertakken zodat je een mooie volle struik krijgt.

Dode takken

Strenge vorst kan ervoor gezorgd hebben dat je Hibiscus ingevroren takken heeft gekregen en deze zullen afsterven. Deze wil je wegknippen, want er zal geen nieuwe groei uitkomen en door deze weg te halen komt er ruimte voor nieuwe takken. Naar binnen gegroeide takken gaan ook vaak dood, of zullen doodgaan, dus snoei deze ook weg.

Licht en lucht

De kroon van de hibiscus moet niet te dicht zijn, dan komt er onvoldoende licht tot onderin de struik en kan de Hibiscus binnenin kaal worden. Door een teveel aan takken weg te snoeien zorg je dat licht goed tot in de plant kan doordringen.

Oude Hibiscus

Staat je Hibiscus al jaren in de tuin en heb je het idee dat de bloei minder wordt? Dan kan snoeien helpen om de heester te verjongen. Oude takken maken dan plaats voor nieuwe takken, waar bloemen op gevormd zullen worden.

Hoe vaak en wanneer moet je een Hibiscus snoeien?

De Hibiscus snoei je één keer per jaar, in maart, voordat het blad van de heester gaat uitlopen. Ook je nieuwe Hibiscus snoei je in maart. Kijk wel goed of er geen vorst aankomt, stel dan het snoeien nog even uit. Snoeiwonden kunnen invriezen en dat wil je voorkomen.

Hoe snoei je een Hibiscus?

Je kunt niet veel fout doen bij het snoeien van de Hibiscus. Deze heester bloeit op eenjarig hout, dus op de takken die dat jaar gevormd gaan worden. Die takken met bloemen gaan er sowieso komen!

Bij de allereerste snoeibeurt van een jonge Hibiscus kort je de heester tot de helft in. Wil je een verjoningssnoei toepassen? Knip dan (een deel van) de hoofdtakken terug tot op 50 centimeter. Je kunt ze ook allemaal in één keer terugsnoeien, maar dan heb je wel even een kale plek in de tuin. Voor de Hibiscus zelf maakt het niet uit, die gaat in principe gewoon weer uitlopen. Drastisch snoeien mag dus! Knip bij voorkeur altijd boven een oog, want dat wordt het nieuwe groeipunt.

Dode takken knip je in hun geheel weg.

De Hibiscus is een heester die vaak geënt wordt op een andere Hibuscus soort met een sterker wortelgestel. De stam van deze andere plant kan gaan uitlopen en aan die uitlopers kunnen dan bloemen komen met een andere kleur. Omdat de stam van een sterkere soort komt wil je voorkomen dat hij uitloopt, omdat hij anders jouw Hibiscus kan gaan verdrukken. Knip deze uitlopers daarom dicht bij de stam weg.

Uitgebloeide bloemen vallen vanzelf van de Hibiscus, deze hoef je niet weg te knippen. De zaaddozen kunnen gewoon blijven zitten.

Hibiscus op stam snoeien

Een Hibiscus op stam snoei je hetzelfde als elke andere Hibiscus. Omdat een Hibiscus op stam vaak iets compacter is dan een struikvorm zal je wat beter op de vorm moeten letten bij het snoeien. Neem daarvoor af en toe een stapje terug en een stukje extra knippen kan altijd, maar afgeknipte takken blijven weg!

Bekijk ook de video, waarin we uitleggen hoe je je hibiscus moet snoeien!

Met welk gereedschap snoei je een Hibiscus?

Snoei je Hibiscus met het snoeigereedschap van je keuze. Elke snoeischaar, takkenschaar of snoeizaag is in principe prima om de Hibiscus te snoeien. Het ligt een beetje aan het formaat van je heester welke het best werkt voor jou. Zorg wel altijd voor scherp en schoon gereedschap, dan krijg je de mooiste snijwonden en de minste kans op (verspreiding van) ziektes.

Gereedschap voor het snoeien van een Hibiscus

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top