Laden..
Help, mijn kat krabt aan de bank

Help, mijn kat krabt aan de bank

Krabt jouw stadstijger de bank aan flarden, of laat hij het behang maar niet met rust? Katten doen dit niet om hun baas te irriteren. Zij krabben om hun nagels gezond te houden en om hun territorium af te bakenen. Krabben is dus natuurlijk gedrag, maar je meubels hoeven hier niet onder te lijden. Logisch dat je daarvan baalt, maar als je weet wat je ertegen kan doen komt waarschijnlijk alles op zijn pootjes terecht. Welke mogelijkheden zijn er om dit te voorkomen en hoe pak je dit het beste aan?

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Waarom krabt een kat?

Voordat je aan de slag gaat met jouw kat, is het goed om na te gaan welke beweegredenen katten hebben om te krabben. Het is makkelijker om het gedrag bij te sturen wanneer je het ‘waarom’ erachter snapt. Je las al dat katten hun nagels gezond houden door te krabben. Bij het krabben worden de buitenste omhulsels van de nagel verwijderd waardoor de kat zijn ‘wapens’ scherp houdt.

Ook gebruikt het dier krabben om geur af te zetten. Katten zijn territoriale dieren en markeren hun territorium graag om zich veilig te voelen. De kat scheidt geuren af op het materiaal tijdens het krabben. Dit vormt een soort visitekaartje: andere katten kunnen dit zien en ruiken. Doordat de kat zijn eigen geur ruikt, voelt het dier zich prettiger. Een laatste oorzaak is stress. Wanneer een kat gestrest of onzeker is, zal hij gaan krabben om zich af te reageren. Hij voelt zich daardoor beter.

Kat krabt aan bankKat krabt aan bank

Je kat straffen?

Het lijkt logisch om de kat te straffen op het moment dat het dier aan de meubels krabt. Een kat moet echter krabben. Wanneer je boos wordt als hij of zij dit doet, zal het dier zich eerder onzeker en gestresst voelen. De kat voelt zich genoodzaakt om nog meer te krabben. Daarnaast leert straffen hem niet waar hij dan wel mag krabben. Misschien heb je zelf al gemerkt dat het straffen van de kat weinig tot geen effect heeft.

Wat kan je dan wel doen?

Vind de juiste kraboptie voor je kat. Er bestaan diverse mogelijkheden zoals de kattenkrabmeubels met staande palen en een paar ligplekken. Het voordeel is dat je kat dan meteen een uitkijktoren heeft, katten liggen graag hoog zodat ze de ruimtes kunnen overzien.

Misschien heb je liever geen groot krabgevaarte in je huiskamer. Je kan andere plekken omtoveren tot krabwalhalla voor je kat. Zelf hebben we een stoel van zeegras staan en deze omgedoopt tot krabstoel.

Kat krabt aan stoelKat krabt aan stoel

Heb je een nieuw item gekocht, bijvoorbeeld bank of stoel – iets waarvan je zeker niet wilt dat je kat eraan krabt? Zet er dan (tijdelijk) bijvoorbeeld een kartonnen krabobject direct naast. Deze nemen niet veel ruimte in, en zijn niet zo duur. Na bewezen diensten kan het dan later de vuilnisbak in.

Daarnaast kan je ook krabplanken aan de muur bevestigen of gebruik maken van een krabton. De krabton heeft meerdere gaten waar je kat ook nog eens in kan spelen of op kan liggen.

Welke krabmogelijkheid je ook koopt, houdt altijd rekening met een paar spelregels. Het materiaal moet niet te glad of te hard zijn, en de krabpaal moet hoog of lang genoeg zijn zodat het dier zich helemaal kan uitrekken. Daarnaast moet de krabplaats stevig zijn en niet om kunnen vallen als je dier er met zijn volle gewicht aan gaat hangen. Ook moet het in of vlakbij de looproute van de kat geplaatst worden.

Lees alles over de verschillen en afwegingen in onze blog over het kiezen van een krabpaal.

Plaats een krabobject in de buurt van plekken waar wij ons graag bevinden, denk bijvoorbeeld aan de bank. Katten zetten hier graag hun geuren op af, het plaatsen van een (kleine) krabobject kan voorkomen dat het dier aan de bank gaat krabben.

Houd er rekening mee dat iedere kat zijn eigen voorkeur heeft. Sommige kratten krabben liever horizontaal dan verticaal en andersom.

Hoe leert de kat krabben op de juiste plek?

Hoe zorg je ervoor dat je kat het voorwerp uiteindelijk boven andere voorwerpen in huis verkiest? Bekijk bovenstaande informatie nog eens goed en ga na om welke reden jouw kat aan de meubels krabt. Zo kan je de methode afstemmen op jouw kat.

Stap 1: Krabmateriaal aanschaffen

Schaf krabmateriaal aan. Je weet nu waarom een kat krabt en dat iedere kat zijn eigen voorkeuren heeft. Horizontaal en/of verticaal. Wanneer je de voorkeuren van jouw kat kent, kan je aan de slag met het juiste krabmateriaal. Ben je nog niet zeker van de voorkeuren, koop dan meerdere materialen en kijk wat werkt. Soms is het even zoeken naar de beste optie.

Lekker krabben aan krabpalen

Stap 2: Krabplaatsen

De plaats van de krabpaal is erg belangrijk om het krabben aan meubels te voorkomen. Plaats het krabmeubel op een plek waar de kat makkelijk bij kan. Krabt je kat op meerdere plekken? Dan is het misschien verstandig om meerdere krabopties aan te bieden. Daarnaast is het handig als er een krabobject naast de slaapplek van de kat staat. Na het ontwaken krabben katten graag even.

Kat krabt aan kabkartonKat krabt aan kabkarton

Krabben op de juiste plek

Optie 1: Kattenkruid op de krabpaal

Wanneer je een krabplaats hebt, zal je kat niet acuut stoppen met het krabben aan meubels. Misschien kijkt hij of zij niet eens om naar het voorwerp. Dit is het moment om samen met je kat te oefenen om het voorwerp leuk, toegankelijk en comfortabel te maken. In het begin kan je de plaats inwrijven met kattenkruid of valeriaan druppelen. De meeste katten vinden het erg prettig. Een enkeling wordt juist iets te geprikkeld waardoor je het beter niet kan gebruiken. Wanneer dit niet werkt bij je kat, kan je beter aan de slag gaan met optie 2.

Gestreste kat
Kattenkruid is een fijn hulpmiddel wanneer je kat kampt met stress. Dit wordt ook wel catnip genoemd en is vloeistof waarmee je de kat naar de paal kan lokken. Het middeltje bootst krabmarkeringen na en heeft daardoor een aantrekkingskracht op je kat. Het wordt ook weleens gebruikt om kattenspeeltjes aantrekkelijker te maken. 

Kattenspeeltjes voor een relaxte kat

Optie 2: Spelend richting de paal

Ga spelenderwijs aan de slag met het favoriete speelgoed van je kat. Speel bijvoorbeeld met een hengel en eindig met de hengel op de krabplaats zodat de kat erop springt. Zorg dat het dier regelmatig het speeltje kan pakken terwijl je de hengel boven de krabplaats houdt. Je kan het krabben op de krabplaats ook uitlokken door zelf eens te krabben met je eigen nagels.

Optie 3: Goed krabben belonen

Je kan ook een stapje verder gaan door het krabben te benoemen terwijl je kat krabt. Beloon je kat met iets lekkers. Wanneer je dit 3 dagen benoemd hebt – terwijl het gebeurt – ga je er om vragen – net voordat je kat gaat krabben. Vraag het steeds eerder. Wanneer je een speelse kitten of kat hebt, kan je er gemakkelijk een leuk spelletje van maken. Oefen twee keer per dag en ren naar de krabplaats of lok het uit met behulp van een speeltje.

Zie je dat je kat op een verkeerde plaats wil krabben, roep hem dan bij je en lok desnoods met wat lekkers mee naar een plek waar hij wel mag krabben. Plaats zo nodig een extra krabobject direct naast de plaats waar hij wilde gaan krabben.

Kat optillen
Is je kat niet speels, maar wel gewend om opgetild te worden? Dan kan dit een prima oplossing zijn om hem/haar kennis te maken met de krabplaats. Is je kat dit niet gewend, doe dit dan niet. De kans bestaat dat de krabpaal daarmee juist minder leuk wordt.

Geduld

Kortom, er zijn tal van mogelijkheden om jouw kat het krabben aan meubels af te leren. Geduld is hierbij een schone zaak. Verwacht niet dat je kat dit meteen onder de knie heeft. Het is een proces waar jullie samen aan moeten werken.  Lukt het niet? Bedenk dat er kattengedragstherapeuten zijn. Zij kunnen met je meekijken en hebben hier veel ervaring mee om dit gedrag om te turnen. Succes en knuffel aan jullie vierpotig maatje.

Bernice Muntz

Dierentrainer en gedragstherapeut

Reacties (1)
C
Chantal wiewauters
2 september 2023, 11:57

Zeer goede informatie!! Bedankt !!

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top