Laden..
Heg snoeien en verzorgen

Heg snoeien en verzorgen

Heggen zijn er in allerlei soorten en maten en worden meestal gebruikt als tuinafscheiding of om een tuin in te delen. Om hem netjes in model te houden moet je een heg snoeien en verzorgen. Maar hoe pak je dat aan en wanneer moet je een heg snoeien? Wij hebben een aantal soorten heggen voor je op een rij gezet en geven je tips hoe je zelf een groene tuinafscheiding kunt aanplanten. Zo heb je in een handomdraai een prachtige heg in de tuin staan waar de buren ook van kunnen meegenieten!

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Herkomst van heggen

Al eeuwen wordt er gebruik gemaakt van de heg als landafbakening, erfgrenzen en zelfs voor de jacht. Zo werd een stekelige haag vaak gebruikt om het vee op eigen land te houden. Daardoor zou het vee er ook niet van kunnen eten. Ook voor de sier worden de heggen (meestal een groenblijvend buxushaagje) al eeuwen gebruikt in prachtige vormen op de landgoederen uit de tijd van de renaissance en de barok.

Verschillende soorten heggen

Er zijn grofweg twee verschillende soorten heggen. Er zijn heggen voor de sier en voor tuinafscheiding. Bij heggen voor de sier worden vaak strak geschoren buxus- of taxusheggen gebruikt. Bij functionele heggen die als afscheiding dienen kun je gebruik maken van heel veel verschillende soorten planten. Wij hebben er een aantal voor je op een rij gezet.

 

Afhankelijk van de functie van je heg zijn er verschillende soorten die je kunt gebruiken voor het maken van een heg. Je kunt hierbij onderscheid maken tussen bladhoudende en bladverliezende planten.

Bladhoudende planten

Buxus (Buxus sempervirens)

  • De Buxus is één van de bekendste haagplanten, die ook goed laag te houden is.

Venijnboom/Taxus (Taxus baccata)

  • Wil je een mooie donkergroene haag die je extreem strak kunt snoeien? Dan is de Taxus echt de aangewezen haagplant.

Conifeer (Thuja occidentalis – CHamaecyparis lawsoniana – Cupressocyparis leylandii)

  • Een haag van coniferen kun je in groen, geel en bijna blauw planten. Pas op dat je niet te diep snoeit, dan wordt en blijft hij bruin.

Dwergmispel (Cotoneaster dammeri)

  • Een haag van de dwergmispel lijkt misschien ouderwets, maar deze is o zo sterk! Een haag die in het najaar en de winter goed voor de vogels zorgt door zijn rode besjes.

Glansmispel (Photinia x fraseri)

  • Een wat lossere haag. De glansmispel loopt mooi rood uit en krijgt daarna een donkergroene kleur. 

Hulst (Ilex aquifolium)

  • Een haag van hulst is met of zonder bladstekels te verkrijgen. Kijk ook eens naar de mooie bonte versie, die is zeker een heg waard.

Een bijkomend voordeel van een heg is dat hij behoorlijk hoog mag worden door de huidige regelgeving. Er zit in tegenstelling tot hekken en schuttingen zelfs geen hoogtelimiet aan!

Bladverliezende planten

Beukenhaag (Fagus sylvatica)

  • Een sierlijke haag van een echte beuk. In mooi rood of net groen. De dorre blaadjes blijven gedeeltelijk aan de haag hangen in de winter.

Haagbeuk (Carpinus betulus)

  • Niet te verwarren met de echte beuk. Met de haagbeuk krijg je wel hetzelfde effect met mooi groen blad. Deze bladeren vallen wel helemaal van de plant.

Esdoorn (Acer campestre)

  • Een iets wildere haag die goed laag en smal te houden is. Een oude esdoorn haag heeft een mooie knoestige stam die goed te zien is in de winter.

Rozen (Rosa)

  • Misschien geeft de rozenstruik geen hoge erfafscheiding maar wel goed te gebruiken om terrassen en het gazon van een scheiding te voorzien.

Liguster (Ligustrum officinale)

  • Een sterke plant die op boeren erven veel wordt gebruikt. De besjes van de liguster vinden merels en lijsters heerlijk.

Chinees klokje (Forsythia x intermedia ‘Spectabilis’)

  • Met een Forsythia heb je een prachtige knalgele bloemenhaag in het vroege voorjaar. Een nette en bewerkelijke plant.

Japanse Berberis (Berberis Thunbergii)

  • De Berberis vormt een haag tegen ongewenste bezoekers, met scherpe doornen en fijn rond bruin/rood of groen blad.

En heb je wel eens gedacht aan een heg van siergras? Als je een soort neemt die hoog wordt, zoals de Miscanthus sinensis, kan het een erg mooie afscheiding worden. Hou er wel rekening mee dat er in de wintermaanden weinig van de heg overblijft. Hij is dus wat minder geschikt als erfafscheiding. Of gebruik eens verschillende soorten planten als heg om een speels effect te creëren. Zo is de heg oorspronkelijk ooit begonnen.

Heg aanplanten

Het najaar is de perfecte tijd om een haag aan te planten in de tuin. De regenval in het najaar, in combinatie met een goede bodem temperatuur (niet te hoog, niet te laag) vormt de perfecte basis voor de ontwikkeling van de wortels van je haagplanten. Zo kan je haag lekker aarden voor de vorst weer inzet. Je kunt vrijwel elke haagplant aanplanten in het najaar. Wil je de haag aanplanten in de winter of zomer? Dat kan, alleen in de winter mag het niet vriezen en in de zomer hebben de haagplanten extra veel water nodig.

Een heg aanplanten is niet moeilijk. We leggen je in zes stappen uit hoe je dit aanpakt. Zo is een beetje privacy snel gemaakt!

  1. Graaf een ruime geul. Minimaal 20 cm diep; aangezien de heg er nog wel een tijdje zal komen te staan.
  2. Haal de potten van de kluiten en leg de planten eerst op gelijke afstand naast de geul. De meeste haagplanten zet je ongeveer 20 cm uit elkaar, 5 tot 7 planten op een meter.
  3. TIP: wil je sneller een vollere heg? Zet dan de planten zigzaggend op zo’n 15 cm van elkaar.

  4. Meng wat potgrond door de uitgegraven grond.
  5. Voor het aanplanten is het handig als je met z’n tweeën bent. De één houdt de haagplant op zijn plek; de ander schept de verbeterde grond terug in de geul. Zorg dat de planten op gelijke hoogte komen te staan en stamp de grond goed aan.
  6. Geef de heg na het planten voldoende water.
  7. Mocht het erg droog blijven in de tijd na het aanplanten, geef de heg dan wekelijks water.

Heg snoeien

Als de heg een jaar in de grond staat mag je hem snoeien in de juiste periode. De meeste soorten heggen moet je na de vorst in het voorjaar snoeien. In de zomer kun je hem in vorm snoeien als dat nodig is. Zo heb je ook in de winter een mooi gesnoeide heg. Zorg ervoor dat je de heg gelijk snoeit op de juiste hoogte en vergeet niet de juiste breedte. Als je nu al te breed begint blijf je dit probleem houden en dan kan het te laat zijn. Een conifeer kan bijvoorbeeld, als hij een bepaalde breedte heeft, niet veel meer teruggesnoeid worden. Dan groeien er geen nieuwe groene takken meer terug en blijft je heg bruin.

Heggen die al jaren staan hebben, op wat regelmatige snoeibeurten na, weinig onderhoud nodig. Je kunt bij warm weer of lange droogte een flinke scheut water bij de grond van de heg gieten. En geef een heg een goed begin met wat buitenplantenvoedsel in het voorjaar. Dat zal hij zeker op prijs stellen!

 

Heggen, natuur en milieu

Heggen zijn voor veel vogels essentieel. Ze broeden in dichte beschutte heggen en halen daar hun voedsel vandaan. Maar ook voor andere beesten is een heg noodzakelijk. Ze bieden bijvoorbeeld schaduw of een plek om te schuilen. Ook is er veel voedsel voor dieren in de tuin te vinden in heggen. Er zijn natuurlijk ook nog andere dingen die in de tuin kunt aanpassen om het vogels naar hun zin te maken. Wij geven je tips hoe je vogels naar je tuin kunt lokken.

Naast dat de dieren in de tuin er baat bij hebben, is een heg ook beter voor het milieu en de leefomgeving. Doordat heggen nooit 100% dicht zijn komt er altijd een beetje lucht door de planten heen en die vangen daarmee stof op. Hierdoor werkt een heg als het ware ‘luchtzuiverend’. Voor geproduceerde tuinafscheidingen zijn er grondstoffen nodig. Ook is er energie gestoken in het verwerken van het product. Een haag groeit uit zichzelf door de zon, regen en lucht. Een heg is dus ook nog eens goed voor het milieu!

Steef Maarsen

Tuinontwerper en hovenier

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top