Laden..
Struikveronica (Hebe Addenda)

Hebe snoeien

Hebe of struikveronica is een wintergroen struikje en zeer geliefd bij bijen en vlinders om zijn bloemen vol nectar. De Hebe is leuk in een pot of in de border en zelfs als haag! De Hebe is een makkelijke struik, maar voor het meeste plezier van dit bloeiende struikje is het goed om hem een beetje te snoeien. Voor een gezond én lang bloeiende struik!

Lees hier alles over het snoeien van de Hebe.

Alles over de verzorging van de Hebe en meer vind je in onze plantengids.

  • Delen: Deel dit artikel:
3 minuten leestijd

Waarom moet je een Hebe snoeien?

Een Hebe blijft van zichzelf klein. Snoeien om de struik compact te houden hoeft dus niet. Ook zorgt een Hebe uit zichzelf vaak al voor een mooie vorm, dus ook daar hoef je een Hebe niet voor te snoeien. Snoei je een Hebe dan helemaal niet? Jawel, er zijn een paar redenen om een Hebe wel te snoeien. Veel Hebe soorten zijn matig winterhard, dat betekent dat het struikje nog weleens wat vorstschade oploopt. Afgestorven takjes en takjes met schade knip je weg om plek te maken voor nieuwe groei en nieuwe groei te stimuleren. Snoeien om groei te stimuleren of een bepaalde vorm te behouden mag ook. Daarnaast kun je uitgebloeide bloemen wegknippen. Dit zorgt niet alleen voor een mooier aanzicht, maar het stimuleert de Hebe ook om nieuwe bloemen aan te maken! Bijen en vlinders zullen je dankbaar zijn!


Hoe vaak en wanneer moet je een Hebe snoeien?

In het voorjaar, als het niet meer gaat vriezen, kun je dode takken en lelijk blad wegknippen. Dit is ongeveer eind april-begin mei. Ook is dit het moment om eventuele vormsnoei toe te passen, of om het struikje bij te knippen om nieuwe groei te stimuleren. Uitgebloeide bloemen knip je weg zodra deze verschijnen. De bloeiperiode is lang: van juli tot in oktober, vaak zelfs tot aan de eerste vorst. Dit betekent dat je vanaf augustus uitgebloeide bloemen kunt wegknippen zodra deze verschijnen. Stop hiermee vanaf oktober: de uitgebloeide bloemen zullen minder storen in het najaar en je wil geen snoeiwonden maken vlak voor er vorst kan optreden. Snoei ook nooit bij regen of op een vochtige dag, dan dringen er makkelijker ziektes en schimmels de wond binnen. Snoei ook niet als je Hebe in de volle zon staat of bij extreme hitte, de plant droogt sneller uit via een snoeiwond.


Hoe snoei je een Hebe?

Snoei een Hebe niet te rigoureus. Als je een houtig takje ver terug knipt dan is er een kans dat hij niet meer zal uitlopen op die tak. Knip een takje daarom vlak boven een zijscheutje, een nieuwe knop of een gezond blad. Om groei te stimuleren kun je een enkele tak wat dieper wegknippen, maar zorg altijd dat er nog een (oude) bladknoop zit, anders groeit de tak niet opnieuw. Richt je op kruisende takken, je wil liever niet dat deze takken elkaar in de weg zitten. Door een enkele tak dieper weg te knippen zorg je ook voor extra licht in de kern van het struikje. Dode takken lopen sowieso niet meer uit, dus kun je geheel wegknippen zonder rekening te houden met bladknopen. Een bloem knip je in zijn geheel af, knip daarbij niet het takje mee.


Met welk gereedschap snoei je een Hebe?

Een Hebe snoei je met een normale snoeischaar. Zorg altijd voor scherp en schoon tuingereedschap. Een scherpe snoeischaar zorgt voor nette snijwonden, die genezen beter en sneller. Schoon gereedschap voorkomt dat er ziektes van andere planten worden overgedragen. Heel kleine takjes en de bloemen kan je ook wegknippen met een bloemenschaartje.

Gereedschap voor het snoeien van een Hebe

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top