Laden..
Tuin border met groente of kruiden aanleggen

Tuin border met groente of kruiden aanleggen

Een moestuin aanleggen hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Je kunt hem bijvoorbeeld goed combineren met een bloeiende border; zo sla je twee vliegen in één klap. Veel groente- en kruidenplanten zijn ook heel leuk om naar te kijken én om op te eten. Daarnaast is het goed om verschillende soorten beplanting door elkaar heen te zetten. Een gevarieerde tuin zorgt voor een hogere weerbaarheid bij sier-, groente- en kruidenplanten. Ze versterken elkaar en zo heb jij weer minder last van plagen en ziektes in de tuin. Wil je ook zo’n leuke groente- en kruidenborder? Wij helpen je op weg!

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Hoe maak je een groente- en kruidenborder?

Hoe je een border beplant is natuurlijk een kwestie van smaak, want wat vindt je lekker? En wat niet? Niet alle groente- en kruidenplanten zijn geschikt voor een border en hebben wat meer structuur nodig. Zo hebben koolsoorten licht en lucht nodig en is een pompoen echt te groot.

Een border is geen border als er ook geen mooie planten in staan die voor de sierwaarde van de tuin zorgen. Ook hier kunnen planten gekozen worden die mooi zijn en bruikbaar zijn.

Door de combinatie van planten is een goede bodem heel belangrijk, want er moet naast de pracht ook geoogst kunnen worden.

Latijnse naam Nederlandse naam Doel Plantdichtheid per m²
Allium tuberosum bio Knoflookbieslook Eetbare bloemen 8
Solanum melonga Aubergine Plukgroente 4
Mentha piperita ‘Chocolate’ Chocolade munt Thee 6
Thymus Citriodorus ‘Aureus’ Citroen tijm Cocktail 9
Coriandrum sativum bio Koriander Cocktail 6
Cucumis sativus Komkommer mini Plukgroente 5
Agastache Dropkruid Eetbare bloemen 7
Centaurea (zaad) Korenbloem Eetbare bloemen 9
Look and Taste Tropaeolum Oost Indische kers Eetbare bloemen 9
Look and Taste Viola cornuta Hoornviool Eetbare bloemen 9
Melissa officinalis bio Citroenmelisse Salade 6
Mentha arv. ‘Strawberry’ Aardbeienmunt Thee 6
Mentha pip. ‘Orange’ Sinasappelmunt Thee 6
Munt bio Munt Thee 6
Origanum vulgare Oregano BBQ-kruid 8
Capsicum annuum Plukpaprika Plukgroente 4
Lycopersicon esculentum Pluktomaatje Plukgroente 4
Ribes rubr. ‘Jonkheer van Tets’ Rode bes Fruit 1
Rosmarinus officinalis bio Rozemarijn BBQ-kruid 1
Rubus frut. ‘Loch Ness’ Braam Fruit 5
Eruca sativa Rucola Salade 16
Salvia officinalis bio Salie BBQ-kruid 9
Stevia rebaudianum bio Honingkruid Thee 3
Thymus bio Tijm BBQ-kruid 9
Lavandula angustifolia Lavendel BBQ-kruid 7

Planten voor de groente- en kruidenborder

Indeling van de groente- en kruidenborder

Een border met alleen sierplanten heeft een andere indeling dan een moestuin. In een sierborder werken we met eye-catchers, structuurplanten en vulplanten. Bij de combinatie van een sier- en moestuin hebben deze termen deels nut, want de planten zijn ook geselecteerd voor oogst.

Een belangrijk punt om rekening mee te houden is dat elke plant in deze border zijn eigen groeivorm heeft. Een mini komkommer is een kruiper of een klimmer voor op een rek, waar de Rozemarijn, de Oregano en Tijm van origine mediterrane planten zijn die volle zon nodig hebben. De roze Allium is een voorjaarsbloeier waar de Agastache (Dropplant) en Munt weer echte zomerbloeiers zijn. Door deze planten te combineren is er voor elk seizoen weer een eye-catcher.

In de verhoogde bak is plaats voor eigen invulling voor bijvoorbeeld rucola, peterselie, wortels, pluksla en eenjarig basilicum. Doordat je deze planten hoger plaatst is er geen belemmering voor de zon. Houd deze verhoogde bak wel in de gaten want de grond droogt iets sneller op.

Benodigdheden voor het aanleggen van een border

Stappenplan groente- en kruidenborder

  1. Hoeveel plek heb je voor de border? Check de afmetingen, gaat om een plek in de zon, halfschaduw of schaduw? En met wat voor grondsoort heb je te maken? Dit zijn essentiële punten voor de juiste keuze van de planten.
  2. Maak een keuze in de planten die je wilt gebruiken met de juiste eigenschappen. Zijn het planten die van de volle zon houden? Kunnen ze tegen natte grond? Wat is de groeihoogte? Moet je er bij kunnen voor de oogst?
  3. Groenten en kruiden kunnen zorgen voor meer oogst als ze hoger staan en niets in de weg staat. Een houten plantenbak is in dit geval dan ook aan te raden.
  4. Tijd om de juiste plek te kiezen! Zet hiervoor planten eerst met potje en al op de voorbestemde plek zodat je weet waar wat komt.
  5. Zet grotere planten, bijvoorbeeld bessenstruiken, op de juiste plaats. Niet te netjes op een rijtje, daar wordt de border ‘stijf’ van.
  6. Plaats planten met prachtige bloemen op een prominente plaats in de border. Zet ze niet alleen maar vooraan, ergens achterin plaatsen zorgt voor een speels effect van de border.
  7. Plaats nu eventueel stapstenen. Handig om alle planten in de border zonder schade te bereiken en te kunnen oogsten en het is tegelijk goed voor het bodemleven.
  8. Zet nu pas alle planten in de grond op de plek waar je ze hebt uitgezet. Graaf een gat en verbeter eventueel de uitgegraven grond door deze te vermengen met compost of een bodem verbeterend middel.
  9. Dompel de plantjes met potje en al in een emmer water zodat de kluit zich kan volzuigen. Haal dan de plasticcontainer van de plant en zet ze op dezelfde hoogte als ze in pot stonden in de grond. Druk aan en geef nogmaals water.

Houd de border in de gaten bij zonnige dagen en bij harde wind. Net aangelegde borders verdrogen snel en zijn nog niet zo stabiel.

Tip: Sommige kruiden, zoals munt en oregano, hebben meer ruimte nodig dan je denkt!

Een kleine border aanleggen

Ook in kleine tuintjes kun je gemakkelijk een border aanleggen. Hieronder hebben we een borderplan voor 2 m² uitgetekend. De sfeer van een border kan natuurlijk ook gemaakt worden in een pot of bloembak van formaat, kies dan een aantal planten uit het onderstaande beplantingsplan uit.

  Latijnse naam Nederlandse naam Standplaats
1. Cucumis sativus x3 Komkommer mini (Volle) zon
2. Allium tuberosum x3 Knoflookbieslook (Volle) zon
3. Thymus Citriodorus ‘Aureus´x5 Citroentijm (Volle) zon
4. Nepeta (F) ‘Walker’s Low’ x2 Rozemarijn (Volle) zon
5. Melissa officinalis x2 Citroenmelisse (Volle) zon
6. Lycopersicon esculentum’ x2 Pluktomaatje (Volle) zon
7. Ribes rubr. ‘Jonkheer van Tets’ Rode bes (Volle) zonHalfschaduw
8. Lavandula angustifolia x3 Lavendel (Volle) zon
9. Origanum vulgare x3 Oregano (Volle) zon

Alle planten voor een groente- en kruidenborder zijn verkrijgbaar bij Intratuin. Je vindt ze in onze winkel, waar ook onze specialisten je graag advies geven voor het aanleggen van jouw border!

Groente- en kruidenborder voorbeeldGroente- en kruidenborder voorbeeld

Steef Maarsen

Tuinontwerper en hovenier

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top