Laden..
DIY: Boeket schikken
DIY

DIY: Boeket schikken

Met een mooie bos bloemen op tafel haal je de zon in huis. Het fijne aan bloemen is dat ze er in allerlei soorten, maten en kleuren zijn. Zo vind je altijd wel een boeket dat bij jouw stijl past. Maar zelf een boeket schikken op een vaas is nog een hele kunst. Zeker een veldboeket kan lastig zijn omdat je minder bloemen hebt dan bij een traditioneel boeket. Gelukkig hebben wij de fijne kneepjes van het bloemschikken voor je op een rij gezet zodat je straks een prachtige bos bloemen op tafel hebt staan!

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Je kunt voor de bloemen naar de bloemist en daar mooie bij uitzoeken. Nog leuker is het als je je bloemen uit je eigen plukbloemen border kunt plukken, of wellicht zijn er bij jou in de buurt plekken waar je prachtige veldbloemen kunt plukken!

Benodigdheden

DIY boeket schikken benodigdhedenDIY boeket schikken benodigdheden

1

Maak de vaas klaar voor gebruik

Voordat je bloemen gaat schikken is het heel belangrijk om je vaas goed schoon te maken. Let wel op dat je de vaas schoonmaakt met chloor en niet met gewoon schoonmaakmiddel. Chloor werkt ontsmettend en niet schadelijk voor de bloemen. Doe daarom vooraf een druppel chloor in het water, even schoonboenen en je vaas is vrij van bacteriën. Als de vaas schoon is kun je deze voor zeker 1/3e vullen met lauwwarm water. Doe daar een zakje snijbloemenvoeding bij zodat je zo lang mogelijk kunt genieten van je boeket.

DIY boeket schikken, stap 1: Vaas schoonmakenDIY boeket schikken, stap 1: Vaas schoonmaken
2

Snij de bloemen schuin af

Als de vaas schoon en gevuld met water is kun je de bloemen schuin afsnijden. Dit kun je het beste doen met een schoon en scherp mesje. Heb je wat dikkere takken die je moeilijk af kunt snijden? Gebruik dan een snoeischaar. De truc is om in één vloeiende beweging de stengel schuin aan te snijden. Zo krijg je een mooie rechte snijwond en kan de bloem optimaal water drinken. Hierbij geldt vooral: oefening baart kunst!

Haal ook het teveel aan bladeren van de bloemen af. Let daarbij op dat je vooral het blad aan de onderkant verwijdert zodat dit niet in het water komt. Op de bladeren zitten namelijk veel bacteriën waardoor je bloemen sneller zullen bederven. Haal daarom het blad minimaal tot aan het water van de stengels af.

DIY boeket schikken, stap 2: Bloemen schuin afknippenDIY boeket schikken, stap 2: Bloemen schuin afknippen
3

Maak een frame

Bij een veldboeket gebruik je minder bloemen dan bij een traditioneel boeket. Daardoor is het lastig om ook in het midden van de vaas bloemen te schikken. Het is daarom handig om eerst een frame te maken van de vertakte bloemen of takken. Zo kun je de kwetsbare bloemen mooi over de hele vaas verdelen door ze tussen de andere takken en bloemen te steken.

Tip: wanneer je te weinig bloemen hebt of geen vertakte bloemen of takken om een frame mee te maken kun je ook plakband als hulpje gebruiken. Plak het als een raster over de bovenkant van de vaas en steek daar de bloemen tussendoor. Laat wat blad aan de bloemen zitten zodat je het plakband niet meer ziet zitten.

DIY boeket schikken, stap 3: Frame makenDIY boeket schikken, stap 3: Frame maken
4

Steek de bloemen in het frame

Als je de stevige bloemen en takken in de vaas hebt verwerkt kun je de kwetsbare bloemen met enkele stengels ertussen steken. Werk van buiten naar binnen zodat de je de bloemen in het midden als laatste er in steekt. Deze bloemen kunnen dan leunen op de andere takken en bloemen. Bekijk de vaas van een afstand om te zien of er nog ergens gaten in het boeket vallen. Bloemen schikken kun je eindeloos blijven doen dus wees na een tijd vooral gewoon tevreden met het resultaat! Bloemen zijn een product van de natuur en hebben allemaal hun eigen groeiwijze.

DIY boeket schikken, stap 4: Bloemen stekenDIY boeket schikken, stap 4: Bloemen steken

Tip: let er tijdens het schikken op dat je de stelen van de bloemen helemaal tot op de bodem in de vaas steekt zodat alle bloemen water krijgen.

Nina Eilers

Groen- en bloemstylist

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top