Laden..
Creëer jouw eigen orchideeënjungle

Creëer jouw eigen orchideeënjungle

Wist je dat er meer dan 20.000 verschillende soorten orchideeën zijn? Net als veel andere planten, draagt de orchidee door zijn bijzondere vormen en kleuren bij aan onze creativiteit, productiviteit én ons geluksgevoel. Met haar spectaculaire luchtwortels, uitbundige kleuren en weelderige uiterlijk is de plant bovendien een stijlvolle aanvulling op ieder interieur. Het is daarom hoog tijd om de koningin van de jungle haar welverdiende plek in onze groene woon- en slaapkamers te geven. En niet eenzaam en alleen op de vensterbank, maar in veelvoud tussen de andere planten uit jouw urban jungle of met meerdere exemplaren in één grote pot. We zeggen hallo tegen de orchideeënjungle.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Orchideeën brengen veel meer teweeg dan waar jij je bewust van bent; ze verrijken je leven! Dit jaar geldt more is more, niets is te gek, hoe meer planten in huis hoe beter! De tropische diva’s gaan perfect samen met ander groen, naast elkaar gestyled in verschillende soorten potten of een stuk of vijf verschillende orchideeën in één pot gebundeld. In één kleur of juist een mengelmoes van allerlei kleuren en soorten. Hun luchtwortels goed zichtbaar – of niet. In een robuuste, tijdloze of vintage bloempot, door elkaar heen geplant of juist netjes op gelijke afstand van elkaar. Jouw orchideeënjungle, jouw keuze. Het stijlen van planten werkt ontspannend en geeft je na afloop vaak het gevoel van een gloednieuwe inrichting. Dus waar wacht je nog op? In deze blog geven we je tips & tricks en delen influencers Kelly, Theo-Bert Pot en Plantmom Amsterdam stylingadvies.


Kelly kiest voor kleur

Kelly woont samen met vriend Patrick, zoontje Toby en kat Klungel in de buurt van Den Haag. Ze is stylist en fotografie met een voorliefde voor interieur en planten. 

“Bij het creëren van mijn orchideeënjungle heb ik verschillende soorten orchideeën gecombineerd met staande en hangende groene planten – jungle-effect gegarandeerd!”

Kelly: “Ik hoor jullie denken, orchideëenjungle? Ja dat klopt! Geïnspireerd door Intratuin reken ik voor eens en altijd af met het ‘eenzame’ imago van de orchidee. Voorheen liep ik de orchideeënafdeling in het tuincentrum eigenlijk altijd straal voorbij – not anymore. Ik ben helemaal om. Ze zijn supertrendy! En ik ga jullie precies vertellen hoe ik deze weelderige diva’s op verschillende manieren heb gestyled.” 

Een kleurexplosie in de keuken

“Er zijn ontzettend veel soorten orchideeën. De bekendste is natuurlijk de vlinderorchidee oftewel Phalaenopsis. Deze zien we heel vaak in de kleuren wit of roze die op de vensterbank staan. Dat ga ik dus net even anders doen. Voor de keuken heb ik gekozen voor twee felle orchideeën en twee (niet standaard) witte orchideeën: Oncidium ‘Twinkle’ (wit, rechts onderin), Burrageara Chayenne (rood), Odontoglossum Naevium (wit), Odontocidium ‘Tiger Tail’ (geel/ oranje). Ik heb ze allemaal in een andere pot geplant. Vervolgens heb ik (bijna) alle potjes samengevoegd in een hip kratje. Door de hoogte te laten verspringen en hier en daar nog een ander groen miniplantje er tussen te zetten, krijg je een heuse ‘jungle in een kratje’. Een strak geheel met een leuke twist! Als je hier en daar nog wat losse orchideeën naast het kratje zet, heb je helemaal een vrolijke kleurexplosie. Een plaatje waar je héél lang plezier van kunt hebben – orchideeën kunnen jaren meegaan!”

Orchideeën in de keukenOrchideeën in de keuken
Orchideeën in de keukenOrchideeën in de keuken

Tip: Orchideeën hebben maar een beetje water nodig, je kunt ze in een kratje heel goed in hun oorspronkelijke, doorzichtige plastic pot laten zitten – door de (ontbrekende) condens op dit potje kun je goed zien of de plant al dorst heeft!

Weelderige orchideeënjungle in een pot 

“In mijn werkhoekje omgeef ik me graag met groen. Er hangt een Rhipsalis Paradoxa  aan het plafond en ik heb een mooie Pachira Aquatica met gevlochten stam. Ter aanvulling op deze groene oase ben ik aan de slag gegaan met één grote pot vol orchideeën. Hierbij koos ik voor een robuuste, rustige terracotta pot, juist omdat alle orchideeën al zo verschillend. Bovendien houd ik van terracotta tinten en een bohemian vintage sfeer – maar je kunt natuurlijk ook voor een kleurige designpot, iets vintage of een hele ruige pot kiezen. De orchideeën die ik heb gebruikt voor deze kleurexplosie zijn Oncidium ‘Twinkle’ (wit, rechts onderin), Burrageara Chayenne (rood), Odontoglossum Naevium (wit), Odontocidium ‘Tiger Tail’ (geel/ oranje) – aangevuld met wat tillansia en mos. Het effect is als het ware als een reusachtige bos bloemen! Naast de grote pot heb ik de exotische Brassia ‘Toscane’, de geel, oranje Colmanara ‘Samba Exotica’ en de paars witte Colmanara ‘Black Pearl’ in losse potten gestyled. Wat groen ernaast, zoals bijvoorbeeld mijn Riphsalis Paradoxa, en je hebt een geweldige orchideeënjungle waar je in opperste concentratie kunt werken.”

“Bonus: de extotisch ogende Brassia ‘Toscane’ geurt ook nog eens heel erg lekker, je krijgt er dus meteen een gratis huisparfum bij!”

 

Orchideeën in potOrchideeën in pot

 Tip: Maak voor het ompotten buiten een grote tafel vrij waar je aan kunt werken. Voorkomt rommel op de vloer! Heb je geen grote tafel? Dan kun je ook op de grond werken.

Strakke jungle in de living 

“In mijn woonkamer heb ik vooral veel groene planten staan. Een beetje kleur was dus heel welkom! Ook hier ben ik daarom voor (dezelfde) kleurrijke orchideeënexemplaren gegaan. Ditmaal heb ik alle potjes met orchideeën los naast elkaar gestyled. Met wat ander groen er tussendoor – bijvoorbeeld een toffe cactus - creëer je echt een heerlijke groene oase.”

“Doordat er zoveel verschillende kleuren en vormen orchideeën zijn, vind je er altijd wel een paar die bij jouw interieur passen! Niet alleen de vorm en de kleuren van de bloemen, maar ook de vorm en de kleuren van de potten kunnen nét dat verschil maken. Zo kies ik steeds voor terracotta potten, die goed passen bij de oranje/bruine tinten in mijn vintage interieur. Heb je een minimalistische, Scandinavische stijl? Ga dan voor witte potten. Houd je meer van kleurrijk bohemian, kies dan voor een mix van kleuren en wissel grof/oneffen af met bijvoorbeeld potten met een patroon.”

Orchideeën in de woonkamerOrchideeën in de woonkamer

De mooiste orchideeën


Plantmom haalt alles uit de kast

Monai Nailah McCullough komt uit New York en woont in Amsterdam. Ze is  tuinspecialist met een gi-ga passie voor planten. De afgelopen tien jaar heeft ze zich voornamelijk op binnenplanten gefocust. Ze geeft workshops en is vastberaden om plantenliefhebbers beter ‘op te voeden’ over het combineren van design en duurzaamheid – zo wil ze met name de stadse omgeving van binnenuit vergroenen. In 2018 richtte ze Plantmom Amsterdam op, een platform voor groener leven.

“De veelzijdigheid van orchideeën maakt ze voor mij een favoriete interieuritem. Je kunt ze op kurk of hout monteren, in een open terrarium of in gekke vazen plaatsen en perfect combineren met andere (tropische) planten.”

Up, up and away: de hangende orchideeënjungle

“Met welke plant je ook aan de slag gaat, het is altijd belangrijk om goed na te denken over waar je hem wegzet. Een plant heeft niet op iedere plek in huis evenveel kans om te overleven. Orchideeën kunnen niet goed tegen direct zonlicht, ze bloeien beter bij indirect licht. Mijn woonkamer ligt op het noorden, dus dat is perfect! Ik heb voor deze ruimte gekozen voor een hangende jungle die fel afsteekt tegen de grijze achtergrond. De combinatie van geel, fel roze en paars lijkt in eerste instantie misschien gewaagd, maar kan de ruimte echt doen ‘oplichten’. In de hangpot (in verschillende kleuren en maten te koop bij Intratuin) heb ik de orchideeën nog in hun originele plastic potje bij elkaar gevoegd. Daarna heb ik voorzichtig het touwtje aan de pot en langs de stelen van de planten bevestigd. Boren, een schroefje (of haakje) in de muur, ophangen en voilà: een prachtig stilleven aan je muur.” 

Hangende orchideeënjungleHangende orchideeënjungle

Hangpotten voor binnen


Tip: houd je het liever wat rustiger? Dan kun je ook één orchidee in een pot aan de muur bevestigen.

Het terrarium

“Orchideeën zijn super veelzijdig. Je kunt meerdere exemplaren bij elkaar in één pot rangschikken, je kunt verschillende kleuren combineren en je kunt natuurlijk oneindig veel verschillende potten voor de plant gebruiken. Ik heb voor mijn werkkamer een glazen terrarium als podium voor de orchidee gebruikt! Hiervoor heb je, uiteraard, een groot terrarium nodig. Bedek de bodem van dit terrarium met steentjes (ongeveer 5cm) en leg daar een laag (orchideeën) potgrond op (ongeveer 7cm). Haal de orchidee uit het plastic potje en verwijder de aarde. Plant de wortels van de orchidee vervolgens zorgvuldig in het met steentjes en potgrond gevulde terrarium. Vervolgens breng je een laagje mos aan en kun je eventueel wat houtsnippers toevoegen als decoratie.”

“Mijn terrarium heb ik op een standaard gezet, lekker opvallend. Je kunt het terrarium combineren met losse orchideeën in verschillende potten. Ik gebruikte bijvoorbeeld een tinnen, zilverkleurige pot en een glazen vintage vaas voor de afwisseling. Vergeet niet om wat groen toe te voegen - zo creëer je een echte junglehoek!”

Orchideeën terrariumOrchideeën terrarium

Tip: Geef het terrarium iedere 10 dagen ongeveer 50/75ml water en spray wekelijks met de plantenspuit! 

Orchideeën in de slaapkamer: sleep thight!

“Wist je dat orchideeën niet alleen helpen bij concentratie en creativiteit, maar ook ons geluksgevoel aanwakkeren? Met orchideeën in je slaapkamer begin je je dag dus altijd goed! Voor naast mijn bed heb ik gekozen voor lekker geurende orchideeën in rustige kleurtinten. Een witte mini Phalaenopsis in combinatie met de creamy Odontoglossum Naevium (die dus heerlijk ruikt). Een heerlijk sereen tafereel voor op ieder nachtkastje. Ik koos voor een mix van witte en terracotta potten, maar voor een nog rustiger geheel kun je ook voor volledig wit gaan.”

Orchideeën in de slaapkamerOrchideeën in de slaapkamer

Theo-Bert werkt met hoogteverschil

Theo-Bert woont samen met Jelle in een authentieke stadswoning. Hij is interieurstylist en houdt van het verzamelen van mooie spulletjes. Niet voor niets heet zijn interieurblog ‘The Nice Stuff Collector’. Je kent Theo-Bert misschien van TV, waar hij in verschillende programma’s aanhaakt als interieurspecialist. Op zijn Instagram biedt hij dagelijks inspiratie voor iedereen die ervan houdt om zijn interieur af en toe aan te pakken!

“Ik ben gek op kleur in huis en met orchideeën kun je alle kanten op! Vooral de wat minder bekende soorten zoals de Brassia Shelob Tolkien en de Cambria Catatante vind ik te gek.”

Het ultieme orchideeënjungle decor

“Er zijn ontzettend veel soorten orchideeën. De bekendste is natuurlijk de vlinderorchidee. Deze kennen we allemaal en zien we vaak in een wit potje met één witte orchidee erin. Ik moet zeggen als basis gegeven kan dit goed werken, maar er is zoveel meer. Ik ga je laten zien hoe je – juist in een eigentijds interieur – kunt uitpakken met kleur, overdaad en de prachtige details van deze bloemen, de orchideeën. Mijn eerste orchideeënjungle is in de serre, tegen het decor van een levendig behang: de perfect setting voor een extravagante jungle! Geen behang thuis? Denk er eens aan om een wandkleed aan de effen muur te hangen.”

“Om te beginnen heb ik allerlei verschillende potjes bij elkaar gezocht, oud én nieuw. Van terracotta tot bamboe en vintage, ik houd het het liefst een beetje natuurlijk. Daarnaast heb ik wat leuke accessoires uit de kast getrokken, die goed samengaan met het junglegevoel. Ga je voor strakke potten en laat je de accessoires achterwege, dan krijgen de orchideeën al gauw die klassieke, ietwat ouderwetse uitstraling. En dat willen we niet.”

Portretfoto Theo Bert PotPortretfoto Theo Bert Pot

“Als orchideeën koos ik een mix van gele en paarse exemplaren. Van links naar rechts: de Renaissance Grandeur ‘Fragrant’ (ruikt heel lekker!), de vrolijke Oncidium ‘Honeybee’, de donkerpaarse Zygopetalum ‘Cher’ en de Brassia ‘Tessa’. Ik heb expres planten met verschillende hoogtes gecombineerd, zodat er een speels hoogteverschil ontstaat in de orchideeënjungle. Een groene Monstera ertussen et voilà – een jungle waar je u tegen zegt!”

Orchideeën in de serreOrchideeën in de serre

Tip: Mijn serre licht op het noordoosten dus heeft nooit direct zonlicht. Let hierop bij het kiezen van een plekje voor jouw orchideeënjungle: liever geen direct zonlicht!

Orchideeënjungle tegen een donkere achtergrond

“Mijn living heeft een donkergrijze muur en lichte meubels. De donkere muur heb ik gebruikt als achtergrond voor mijn tweede orchideeënjungle. Bij de soorten orchideeën heb ik dit keer vooral op de kleuren gelet: geel, roze en paars. De donkerpaarse Zygopetalum ‘Cher’ en geweldige Brassia ‘Tessa’ – soms hetzelfde in kleur, maar zelden hetzelfde in vorm. Juist met deze combinatie wil ik laten zien dat kleuren heel goed met elkaar kunnen worden gecombineerd. Hiervoor moet je wel wat lef hebben uiteraard, maar het resultaat zal niet teleurstellen! Vooral roze met geel is een kleurencombinatie die we nu heel veel gaan zien. Om ook hier weer hoogteverschil te creëren heb ik onder verschillende potten een boekentoren gelegd. Je kunt kiezen voor boeken met dezelfde kleur kaft, of juist allemaal met een ander kleurtje. Je kunt ook nog de voor of achterkant van de boeken afwisselen, zoals ik heb gedaan.”

“Omdat deze kleurenkakafonie al lekker gek is en de donkere muur dat donkere junglegevoel met zich meebrengt, heb ik deze orchideeënjungle niet aangevuld met ander groen. Is jouw muur thuis een wat lichtere tint grijs, dan zou ik lekker combineren met groene planten. Dat zorgt niet alleen voor een jungle-effect, maar ook voor meer luchtvochtigheid en daarmee minder plantenonderhoud!”

Orchideeën tegen een donkere achtergrondOrchideeën tegen een donkere achtergrond

Een duurzaam (en oogverblindend) boeket

“Waar ik in de serre en woonkamer ben gegaan voor een jungle met ‘accessoires’ (items en veel ander groen), heb ik het in de eetkamer wat strakker gehouden. Hoe? Door maar één pot te gebruiken en een flamboyant boekt aan orchideeën te creëren. Weer een heel ander jungle gevoel en een geweldig alternatief voor een grote bos bloemen op tafel. De mand die ik heb gekozen bestaat uit natuurlijk materiaal: bamboe. Dit werkt lekker als contrast met de felle kleuren van de bloemen en het moderne design van mijn meubels. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een robuustere pot of een vintage pot te gebruiken. Zorg in ieder geval dat je een pot kiest die groot genoeg is, zodat de orchideeën voldoende ruimte hebben in hun ondergrond (orchideeënpotgrond!). Je kunt er (zeker in het begin) ook voor kiezen om de orchideeën in hun originele plastic potjes te laten staan. Let er dan wel op dat ze meer ruimte nodig hebben zodra ze beginnen te groeien!”

“Voor mij mag een boeket altijd lekker kleurrijk, dus ook bij mijn orchideeënjungle in een pot heb ik gekozen voor een ratjetoe aan verschillende kleuren. De spinachige Brassia ‘Shelob Tolkien’, een oranje ‘Catatante’, de donkerpaarse Zygopetalum ‘Cher’ en de wit roze Miltoniopsis en als laatste nog een felrode Burrageara ‘Chayenne’.

Orchideeën in de woonkamerOrchideeën in de woonkamer

Bloempotten voor binnen

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top