Laden..
Clematis

Clematis snoeien

De Clematis, ook wel bekend onder zijn Nederlandse naam "bosrank", is een rijk bloeiende klimplant. Er zijn heel veel soorten, grootbloemige en kleinbloemige soorten, wintergroene soorten en dan ook nog in vele verschillende kleuren. Keuze genoeg dus! Niet elke Clematis bloeit op hetzelfde moment en daar moet je even op letten als je de Clematis gaat snoeien. Wij vertellen je graag waarom, wanneer en hoe je jouw Clematis snoeit!

Alles over de verzorging van de Clematis en meer vind je in onze plantengids.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Waarom moet je een Clematis snoeien?

Waarom je een Clematis moet snoeien heeft verschillende redenen, de nadruk verschilt per soort. Je snoeit de Clematis om de plant netjes en in vorm te houden, om de plant jong te houden en voor de bloemen! Als je niet zou snoeien krijgt je Clematis onderaan een wilde massa aan houten takken en alleen bovenin wat bloemen. Snoeien dus, dan heb je het meeste plezier van deze prachtige klimplant.


Nieuwe Clematis snoeien

Een nieuwe Clematis, ongeacht de soort, kun je het beste direct in februari/maart (als het niet vriest) lekker rigoureus snoeien tot een centimeter of 30 boven de grond. Hiermee stimuleer je een goede vertakking en het zorgt voor een stevige sterke plant. Daarna kun je de klimplant weer snoeien op het volgende moment dat hoort bij zijn soort.

Hoe vaak, wanneer en hoe moet je een Clematis snoeien?

Wanneer je een Clematis moet snoeien hangt af van de bloeitijd van de soort. Om het jaarlijks snoeien makkelijker te maken, zijn de verschillende Clematis soorten in snoeigroepen verdeeld.

Clematis op klimrekClematis op klimrek

Groep 1. Voorjaarsbloeiende Clematis snoeien

Onder de vroegbloeiende Clematissen vallen met name de kleinbloemige Clematissen. Alle groenblijvende Clematissen vallen hier ook onder. Het zijn onder andere de volgende soorten:

  • Alpenbosrank (Clematis alpina)
  • Bosrank (Clematis macropetala)
  • Bergbosrank (Clematis montana)
  • Bosrank (Clematis armandii)

Deze soorten bloeien vanaf de lente tot de vroege zomer, ergens tussen maart/april en juni. Ze bloeien op hout dat het vorige jaar gevormd is.

Hoe vaak en wanneer snoei je de voorjaarsbloeiende Clematis?

Deze vroegbloeiende soorten snoei je éénmaal per jaar. Dit doe je direct na de bloei, dus meestal in juni of juli. Als je daarvoor zou snoeien, snoei je alle bloemen weg.

Hoe snoei je de vroegbloeiende Clematis?

Na de bloei verwijder je dode en zwakke twijgen en kun je lange scheuten terug knippen tot boven een paar gezonde knoppen. Vaak is een beetje uitdunnen bij deze Clematissen al voldoende bij deze jaarlijkse snoeibeurt. Om de plant jong te houden is het aan te raden om ook elk jaar of elke 2 jaar een enkele oude tak onderaan weg te snoeien. Deze maakt dan plaats voor nieuwe takken. 


Groep 2. (Vroeg)zomerbloeiende Clematis snoeien

Onder de (vroeg)zomerbloeiende Clematissen vallen onder andere de volgende soorten:

  • Grootbloemige bosrank (Clematis 'Nelly Moser')
  • Grootbloemige bosrank (Clematis 'Multi Blue')
  • Grootbloemige bosrank (Clematis 'The President')

Deze grootbloemige soorten bloeien vanaf de late lente tot de zomer, ergens tussen eind mei en september. Deze Clematissen bloeien op zowel oud als nieuw hout.

Hoe vaak en wanneer snoei je de (vroeg)zomerbloeiende Clematis?

In het voorjaar, vlak voor de groei, snoei je deze voor de eerste keer. Dit is ongeveer in februari/maart. Kies een moment dat het niet vriest en ook de komende week niet gaat vriezen. In de zomer, na de bloei, snoei je deze een tweede keer. Dit is ongeveer eind juli of begin augustus.

Hoe snoei je de (vroeg) zomerbloeiende Clematis

In het voorjaar, voordat deze Clematis gaat groeien, knip je alleen dode en zwakke twijgen weg. Na de bloei, in de zomer, kun je de takken met uitgebloeide bloemen terug knippen tot vlak boven een knop die direct onder de bloem zit. Hiermee stimuleer je de aanmaak van nieuwe scheuten.


Groep 3. Laatbloeiende grootbloemige Clematis snoeien

Onder de laatbloeiende Clematissen met grote bloemen vallen onder andere de volgende soorten:

  • Grootbloemige bosrank (Clematis 'Jackmanii')
  • Bosrank (Clematis viticella)

Deze soorten bloeien later in de zomer, vanaf juli. Ze bloeien op nieuw hout, dus op het hout dat hetzelfde jaar is gevormd. Dat maakt deze soort het makkelijkst om te snoeien!

Hoe vaak en wanneer snoei je de laatbloeiende Clematis?

Deze laatbloeiende soorten snoei je éénmaal per jaar. Dit doe je in het voorjaar, vlak voor de groei. Dit is ongeveer in februari/maart. Het mag niet vriezen tijdens het snoeien en liever de week erna ook niet. De snijwonden kunnen invriezen en dan zullen de takken afsterven.

Hoe snoei je de laatbloeiende Clematis?

Bij de laatbloeiende Clematis kun je lekker rigoureus snoeien. Deze bloeit immers op nieuw hout, dus daar wil je zoveel mogelijk van hebben! In het voorjaar knip je simpelweg alle scheuten weg. Laat een stuk van minimaal 15 á 30 centimeter zitten vanwaar hij weer kan uitlopen. Knip vlak boven een gezonde dikke knop, dan behoud je zijn groeipunt.Met welk gereedschap snoei je een Clematis?

De Clematis snoei je met een scherpe en schone snoeischaar. Grover of groter gereedschap heb je eigenlijk niet nodig. Ontsmet je gereedschap altijd met ontsmettingsalcohol voor je gaat snoeien, dat voorkomt dat je ziektes overbrengt van de ene op de andere plant.

Gereedschap voor het snoeien van een Clematis

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top