Laden..
Rozen

Rozen snoeien

Rozen zijn er in vele soorten, welke verschillen in de manier van groeien en daardoor ook hun eigen 'regels' hebben als het gaat om het snoeien van de roos! Hier vertellen we je alles over rozen snoeien en dan specifiek over het snoeien van de struikroos of rozenstruik. Heb je een klimroos? Lees dan onze blog over het snoeien van de klimroos.

Alles over de verzorging van rozen en meer vind je in onze plantengids.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De rozenstruik of struikroos

Rozen vallen onder de heester. Rozenstruiken kunnen hoog worden, maar meestal blijven ze laag. Er zijn verschillende soorten struikrozen, welke allemaal groeien en bloeien op hun eigen manier. Je hebt bijvoorbeeld de grootbloemige roos, waar één grote roos per steel groeit, en de trosroos, waarbij meerdere kleine rozen als een tros bijeen groeien. Ook de hele kleine varianten, de miniatuurrozen, vallen onder de struikrozen, net als de grote heesterrozen.

Waarom moet je een roos snoeien?

Rozen kunnen flink groeien en om een mooie vorm te houden moet je deze heester snoeien. Je houdt hiermee de roos jong doordat je nieuwe groei vanuit de basis stimuleert. Ook blijft de roos gezond door te snoeien: dode en zieke delen worden weggehaald en de plant wordt luchtiger en daardoor minder vatbaar voor ziektes. Uitgebloeide bloemen snoei je om opnieuw bloeiende rozen te krijgen en geen energie van de plant te verspillen aan het maken van rozenbottels.

Hoe vaak en wanneer moet je een roos snoeien?

Een roos snoei je 2 keer per jaar: in het voorjaar en in de zomer. Rozenstruiken snoei je in het voorjaar vanaf maart, wanneer het niet meer vriest en de sapstromen net op gang komen. Hij staat dan op het punt om uit te lopen, dit kun je zien aan de ‘ogen’ die wat opzwellen op de takken. Als je iets later snoeit is dat niet erg, dan zal hij wat later gaan bloeien. Als je te vroeg snoeit, is het voor de roos lastig om de snijwond te sluiten, omdat hij dan nog in rust is. Met een open wond is de roos gevoeliger voor ziektes en kan de roos bevriezen als er water in de snijwond loopt. Een deel van je rozenstruik zal dan afsterven.

In de zomer snoei je de tweede keer, tijdens deze zomersnoei verwijder je uitgebloeide bloemen. Er wordt soms aangeraden dat je aan het einde van de zomer, in het najaar, je roos ook nog een snoeibeurt kan geven. Hier zitten echter wat bezwaren aan, lees hiervoor verder bij snoeien in het najaar.

Hoe snoei je een roos?

Bij het snoeien van de roos kun je niet veel verkeerd doen. De roos zal altijd weer uitlopen en ook altijd weer bloeien. Knip een tak altijd schuin af, zodat er geen water in de snijwond kan blijven staan.

Rozen snoeien in het voorjaar

In het voorjaar snoei je je roos zodat hij luchtig en in vorm is. Dit doe je het makkelijkst in een paar stappen.

  1. Als eerst snoei je dode takken weg en oudere takken die bruin en houtig zijn geworden. Snoei de oude tak tot aan een groene scheut of gezonde knop. Zo blijft je roos jong. De dikke vitale scheuten laat je zoveel mogelijk staan, daar gaan straks de rozen bloeien.
  2. Daarna snoei je de naar binnen gerichte takken lekker kort weg. Dit houdt het hart van je rozenstruik mooi open en luchtig, waardoor hij beter kan drogen en minder vatbaar zal zijn voor schimmels en ziektes.
  3. De rest van het snoeien is voor de vorm van je rozenstruik. Je kunt de heester terugsnoeien tot zo’n tien centimeter van de grond, hoe ver je wil gaan is aan jou. Grote struikrozen of hoge heesterrozen kun je terugsnoeien tot 50 centimeter boven de grond. Let bij het snoeien op de ‘buitenogen’: dit zijn bladknoppen welke nog niet uitgelopen zijn en kun je herkennen aan een puntje met een streepje eronder. Zoals de naam al zegt moeten deze ogen aan de buitenkant van de tak zitten. Hier zal snel een tak gaan uitlopen en door deze te laten zitten groeit je roos dus naar buiten en minder naar binnen.
Rozen snoeien takkenRozen snoeien takken
Rozen snoeien vijfbladRozen snoeien vijfblad

Rozen snoeien in de zomer

De zomersnoei van een rozenstruik heeft een ander doel dan de voorjaarssnoei. Als een roos uitgebloeid is zal hij rozenbottels aan willen maken. Hierin zitten de zaden van de roos. Het maken van de rozenbottels kost de roos veel energie, waardoor hij minder energie heeft voor het maken van nieuwe bloemen. De rozenbottels hebben heel wat minder sierwaarde dan de mooie bloeiende rozen en daarom snoeien we de uitgebloeide bloemen (en de rozenbottels) van de roos weg. Vlak onder de roos vind je een drieblad en daaronder een vijfblad. De naam zegt het al: deze hebben 3 en 5 bladeren bij elkaar. De beste plek om te knippen is net boven het vijfblad, dan heeft de roos een stevige basis om weer uit te groeien.

Rozen snoeien in het najaar

Je kunt een roos ook snoeien in het najaar, zodat hij mooi compact is voor de winter. Jonge scheuten knip je dan terug zodat je de stevige basis van de rozenstruik overhoudt. Hou er echter  rekening mee dat snoeien doet groeien: als je je roos in september snoeit en hij gaat in het najaar verder uitlopen dan zullen de nieuwe delen de winter niet overleven. Wacht met snoeien in het najaar tot de roos geheel klaar is met bloeien, dit is eind oktober / begin november. Het mag nog niet te koud zijn, snoei nooit met vorst.

Rozenmest na het snoeien

Geef je roos na elke snoeibeurt rozenmest, dus zowel in het voorjaar als in de zomer. Dit geeft de roos kracht om te herstellen en weer opnieuw te bloeien. Meng de mest met de tuinaarde rond de plant.

Bekijk ook de video, waarin we uitleggen hoe je je roos moet snoeien!

Met welk gereedschap snoei je een roos?

Het beste gereedschap om een roos mee te snoeien is de ‘gewone snoeischaar’, dit is een snoeischaar met bypass. Zorg er altijd voor dat de snoeischaar schoon en scherp is, dan zijn de snoeiwonden mooi schoon en vlak. Zo zorg je ervoor dat de wonden goed opdrogen en dat de plant daar geen ziektes van kan oplopen. Voor de wat dikkere takken kun je gebruik maken van een takkenschaar. Ook bij een takkenschaar is het heel belangrijk dat het mes goed scherp is.

Gereedschap voor het snoeien van een roos

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top